R. Lankininkaitė trečiadienį vyko į Gardiną domėtis, kaip, vykstant valiutos nuvertėjimui, gyvena baltarusiai. „Atvažiavus prie Raigardo pasienio punkto viskas buvo gerai, privažiavus prie Privalkos punkto pasienietis pasakė, kad aš, kaip žurnalistė, esu nepageidaujamas asmuo toje šalyje – persona non grata. Pasakė, kad mano viza naikinama, nors akreditacija iki šiol galiojanti. Aiškintis situaciją liepė su Minsku. Beliko apsisukti ir važiuoti atgal“, - DELFI teigė R. Lankininkaitė.

Apie susidariusią situaciją R. Lankininkaitė informavo Lietuvos ambasadą Minske.

„Aš apgailestauju, kad Baltarusija visiškai izoliavosi, užsidarė sienas. Šiuo atveju nėra nė vieno žurnalisto, kuris turėtų veikiančią akreditaciją toje šalyje. Aleksandras Lukašenka savo režimu atsitvėrė nuo to, kad pasaulis ir Lietuva nesužinotų, kas vyksta toje šalyje“, - kalbėjo žurnalistė.

R. Lankininkaitė pasakojo Baltarusijoje dirbanti beveik šešerius metus. Kasmet ji vienintelė su operatoriumi Jonu Griškoniu gaudavo tarnybines vizas ir metines akreditacijas lankytis kaimyninėje šalyje.

Rūta Lankininkaitė
„Ko gero, vieninteliai realiai pranešinėjome, kas darosi toje šalyje. Ne vieną kartą buvome sulaikyti, ir mušami, grūdami, ir kamera buvo mūsų daužoma. Be abejo, paskutiniai mitingai, kuriuose dalyvavome, manau, buvo tas paskutinis lašas, perpildęs saugumo kantrybės taurę“, - sakė LTV žurnalistė.

Premjero nenustebino

Lietuvos URM 16 val. pasiaiškinti dėl incidento išsikvietė Baltarusijos ambasadorių Vilniuje V. Dražiną.

Su ambasadoriumi susitikęs Lietuvos užsienio reikalų viceministras Evaldas Ignatavičius pareiškė griežtą protestą dėl anuliuotos žurnalistės vizos ir jos paskelbimo nepageidaujamu asmeniu Baltarusijoje.

„Be abejo, pareiškėme griežtą protestą prieš tokį Baltarusijos pusės veiksmą ir paprašėme paaiškinti priežastis, kodėl žurnalistė nebuvo įleista į Baltarusiją su galiojančia viza ir akreditacija“, - žurnalistams trečiadienį sakė užsienio reikalų viceministras Evaldas Ignatavičius. Jis teigė daugiau nežinantis atvejų, kad galiojančią vizą turintis žmogus būtų grąžintas nuo sienos.

„Aš nesu nustebęs. Tai galbūt galima vertinti ir kaip kažkokį atsakomąjį veiksmą (Lietuva atsisakė įsileisti Baltarusijos teisingumo viceministrę Allą Bodak – red.)“, - sakė premjeras Andrius Kubilius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją