"Lietuvos dujų" (LDUJ) akcijos atpigo 1,33 proc. iki 1,48 lito, o apyvarta siekė 28 tūkst. litų. Perkantieji šias akcijas (jei tai nėra bendrovės privatizavime ketinantys dalyvauti asmenys) brangiau, nei už jas moka strateginis investuotojas, tikisi, kad grumtynės dėl šių akcijų su dujų tiekėju persikels į biržą.

Nors tokios viltys turi kažkiek pagrindo, pirkdami akcijas tokia kaina rizikuoja, jog jų tikroji vertė bus sumažinta išleidžiant naują 140 mln. litų akcijų emisiją (jei tam nepasipriešins dujų tiekėjas). Kaip paprastai Lietuvoje būna, nauja emisija tikriausiai bus leidžiama nominalia verte (po 1 litą už akciją), o jos įsigyti smulkūs akcininkai negalės (nors galbūt ir norėtų).

"Ekrano" (EKRA) akcijų emisijos po 5 litus pavyzdys rodo, jog kaip nors paveikti tokį sprendimą smulkiesiems akcininkams bus tikrai sunku.

Aktyviausiai prekiauta "Lietuvos telekomo" (LTEL) akcijomis, tačiau jų apyvarta didžiausios kapitalizacijos bendrovei buvo gana simbolinė ir tesiekė 38 tūkst. litų, o kaina smuktelėjo 0,75 proc. iki 1,32 lito.

Rinkoje vyraujant vasariškoms nuotaikoms, ką nors prognozuoti (išskyrus nedideles apyvartas) yra itin sunku.

Didžiausias kainos kritimas priklausė banko "Snoras" (SNOR) akcijoms, kurios atpigo 14,44 proc. iki 3,97 lito, o apyvarta nesiekė 0,5 tūkst. litų. Banko akcijos nuolat pinga po to, kai Lietuvos bankas neleido pervesti pinigų už rekordinę 1,2 mlrd. litų akcijų emisiją, nes investuotojas nepateikė pakankamai dokumentų, įrodančių, jog pinigų kilmė yra tinkama.

Išplatinus šią emisiją, banko akcininkai būtų sulaukę oficialaus pasiūlymo banko akcijoms supirkti po 10 litų. Užfiksuotos nesėkmės atveju kaina gali grįžti ir žemiau 3 litų ribos, kur ji buvo prieš pasirodant informacijai apie planuojamą pritraukti kapitalą. Banko rodikliai bei akcininkų struktūra vargu ar pateisintų nespekuliacines investicijas, todėl jas turintys stengiasi bet kokia kaina atsikratyti.

JT finansų analitikas Vytautas Plunksnis

Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia Finansų maklerio įmonė “Jūsų tarpininkas” (tel. 8-27 331676).

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją