"Valstybės dalijami lengvatiniai kreditai daugeliui žmonių suteikia bene vienintelę realią galimybę nusipirkti būstą sumokant tik 3 -6 tūkst. litų pradinę įmoką bei per mėnesį mokant kelis šimtus litų palūkanų bankui. Jau antri metai šimtai lengvatinių paskolų gavėjų bando suspėti susirasti ir įsigyti taip trokštamą būstą per jiems duotą 45 dienų terminą. Pardavėjai, žinodami, kad tokie pirkėjai negali laukti, kol rinkoje pasirodys nauji pasiūlymai, nevengia pasinaudoti šia aplinkybe ir iš pirkėjo prašo 20-30 proc. daugiau, nei yra reali buto rinkos vertė", - sako nekilnojamojo turto bendrovės vadovas.

Anot jo, labiausiai šiuo metu išlošia statybos bendrovės, galinčios pasiūlyti ne itin brangius, 60-140 tūkst. Lt kainuojančius butus. "Naujos statybos butų kainos, palyginti su 2001-ųjų metų kainomis, taip pat pakilo apie 5-7 proc. Kadangi statybos darbų savikaina neišaugo, įžvalgių statybininkų (sugebėjusių laiku pasiūlyti paklausią prekę) pelnas, palyginti su praėjusiais metais, ūgtelėjo kartu su kainų kilimu", - mano V.Zabilius, atkreipdamas dėmesį į dar vieną įdomią detalę - stipriai kritęs dolerio kursas privertė rinkos dalyvius pereiti prie nekilnojamojo turto kainų skaičiavimo litais.

Lengvatinės paskolos padidino būsto paklausą ir Kaune, kur butai taip pat pabrango. "Didžiausią paklausą turi 1-2 kambarių butai, esantys miegamuosiuose rajonuose. Paklausiausi butai išlieka nedideliuose mūriniuose daugiabučiuose, tarpiniuose aukštuose", - teigia V.Zabilius.

Klaipėdoje taip pat vasarą buvo aktyvūs lengvatinius kreditus gaunantys pirkėjai. "Vis dėlto rinkos analizė leidžia teigti, kad, kaip ir praėjusiais metais, didžiausias sujudimas bus lapkričio - gruodžio mėnesiais. Butų kainos miegamuosiuose rajonuose nuo metų pradžios pakilo 5-15 proc.", - prognozuoja Ober Haus nekilnojamasis turtas vadovas, patikindamas, jog uostamiestyje būsto kainos iki Naujųjų metų tikrai neturėtų kristi.

Rinką stipriai paveikęs kreditų suteikimas lengvatinėmis sąlygomis dar nesibaigė. Bankai vilioja klientus naujomis akcijomis - net tik suteikdami kreditus už mažiausias Baltijos šalyse palūkanas, bet ir kredito terminą prailgindami iki 40 metų, o bankas "Hansa- LTB" jau suteikia paskolas būstui įsigyti ir be pradinės įmokos. Dabar norint gauti paskolą pakanka įkeisti perkamą bei kitą papildomą nekilnojamąjį turtą. Kaip papildomą garantiją taip pat galima įkeisti "Hansa-LTB" laikomas pinigines lėšas arba pateikti bankui priimtino darbdavio laidavimą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją