Vienintelis šios komisijos finansavimo šaltinis ir toliau liks valstybės biudžetas. Vyriausybės teiktame projekte buvo numatyta, kad komisijos reguliuojamos energetikos įmonės kas ketvirtį turi pervesti jai ne daugiau nei 0,2 proc. nuo gautų pajamų iš reguliuojamos veiklos.

Tačiau šiam siūlymui pasipriešino Seimas.

VKEKK anksčiau tvirtino, kad papildomos lėšos leistų komisijai samdyti nepriklausomus ekspertus, užsakyti tyrimus.

Ūkio ministerijos skaičiavimu, pagal dabartinius pajamų lygius energetikos įmonės per metus sumokėtų 10 mln. Lt, o vėliau būtų sprendžiama, kurią dalį iš jų skirti VKEKK.

Priimtame įstatymo pataisų projekte taip pat numatyta, kad komisija įmonėms už sprendimų nevykdymą gali skirti pinigines sankcijas.

Už pakartotinius pažeidimus, tokius kaip veiklos nesaugumas, nepatikimumas, nesąžininga konkurencija ar vartotojų diskriminavimas, energetikos įmonėms gali būti skiriamos baudos nuo 1 tūkst. Lt iki 2 proc. metinių pajamų.

O už viešai privalomos skelbti informacijos apie energetikos įmonės licencijuojamą veiklą nepaskelbimą, už atitinkamoms asociacijoms nepateikimą, taip pat neteisingos ar ne visos informacijos pateikimą energetikos įmonei gali būti skiriama piniginė bauda nuo 1000 Lt iki 0,5 proc. energetikos įmonės metinių pajamų iš konkrečios licencijuojamos veiklos.

Už VKEKK nurodymų nutraukti neteisėtą veiklą nevykdymą ar pavėluotą vykdymą bauda gali siekti nuo 1 tūkst. Lt iki 1 proc. metinių pajamų.

Priimtame įstatymo projekte keičiama ir komisijos narių skyrimo tvarka. Šiuo metu keturis komisijos narius ir jos pirmininką premjero teikimu 5 metų kadencijai skiria prezidentas. Naujai priimtose pataisose numatyta, kad komisiją prezidento teikimu skiria Seimas.

Numatyta, kad šios pataisos turėtų įsigalioti nuo kitų metų sausio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją