Kaip paskelbė dabar jau uždarytos skandalingos svetainės „Antipederastizacija Lietuvoje“ savininko baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teisėjas Antanas Virbalas, kaltinamojo kaltė įrodyta ne tik bylos dokumentais, bet ir E. Girskio prisipažinimu.

Teismo nuosprendį, kuriuo E. Girskiui skirta 8 MGL (1040 Lt) bauda bei konfiskuotas nusikaltimo įrankis – bibliotekoje dirbančiai jo motinai priklausantis kompiuteris, modemas bei įkroviklis, nuteistasis dar galės apeliacine tvarka apskųsti Vilniaus apygardos teismui. Nuteistasis šia teise žada pasinaudoti, nes teisme kaltės nepripažino ir aiškino, jog nediskriminavo gėjų, o tiesiog apie juos išsakė savo nuomonę.

Ikiteisminio tyrimo metu, kurį inicijavo Tolerantiško jaunimo asociacija, prokurorai nustatė, kad E. Girskis „Antipederastizacija Lietuvoje“ svetimu vardu įkūrė 2007-ųjų gegužę, likus vos porai dienų iki Tarptautinio lesbiečių ir gėjų kultūros tinklo (ILGCN) seminaro Vilniuje. Tada homoseksualistai prie Vilniaus miesto savivaldybės ketino iškelti savo žydrąją vėliavą.

Pagrindiniame puslapyje E. Girskis ragino visus prisijungti prie jo organizuojamos akcijos bei, pasak prokurorų, bandė sutrukdyti gėjų susibūrimui. Savo įkurtoje svetainėje jis siūlė prisijungti visus, kurie mano, kad „homoseksualistams, pedofilams, lesbietėms ir kitiems iškrypėliams Lietuvoje ne vieta rengti šventes ir paradus“.

Be to, E. Girskis siūlė gėjams neiti į viešumą ir neerzinti žmonių, o jeigu jie pasirodys su savo vėliavomis gatvėse, „išeisime ir mes, lietuviai, su savo vėliava“.

„Nepadariau nieko blogo, tik išsakiau savo nuomonę, - teisme yra sakęs E. Girskis. – Pagal įstatymą antimitingą gali surengti devyni žmonės, aš jų ir ieškojau – norėjau suorganizuoti jiems alternatyvų susibūrimą ir parodyti, kad ne visi šoka pagal jų dūdelę. Manau, kad krikščioniškoje Lietuvoje neturėtų būti tokių dalykų – reikia laikytis tradicinių pažiūrų, nes tai prie gero neprives“.

Tuo tarpu Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Iveta Aperanė įsitikinusi, kad E. Girskis taip ir nesugebėjo logiškai paaiškinti, kodėl jis nepripažįsta savo kaltės dėl pateiktų kaltinimų. Pasak jos, specialistai nustatė, jog „Antipederastizacija Lietuvoje“ buvo diskriminuojami žmonės dėl seksualinės orientacijos.

DELFI primena, kad praėjusiais metais Lietuvoje buvo pradėta daugiau ikiteisminių tyrimų dėl asmens lygiateisiškumo ir sąžinės laisvės pažeidimų. Pastaraisiais metais ypatingą dėmesį komentatorių išsakomoms mintims internete skyrę prokurorai pernai iškėlė 86 baudžiamąsias bylas.

Kurstymu kaltinti asmenys buvo nuteisti piniginėmis baudomis nuo 5 iki 23 MGL (nuo 600 iki 3 tūkst. litų). Griežtesnių bausmių teismai neskyrė, nors jiems gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

2007 metais teismo nuosprendžiu iš vieno „internauto“ net buvo konfiskuotas kompiuteris.

Už skaitytojų komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako jų autoriai, kurie už šmeižikiškus, viešųjų ar privačių asmenų garbę ir orumą įžeidžiančius, tautinę ar kitokią neapykantą skatinančius teiginius gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Ji gresia ir už smurto kurstymą, raginimus nuversti teisėtą Lietuvos valdžią bei kitokius neteisėtus veiksmus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)