NT mokestis liko kaip istorijos liekana?

R. Teatheras antradienį dalyvavo Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) konferencijoje apie naujus mokesčius. Konferencijoje jis pristatė Jungtinės Karalystės patirtį, kur NT mokestis iš visų Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (OECD) šalių yra didžiausias.

Pasak britų eksperto, 1955-1960 m. šis mokestis dar buvo gana svarbus ir sudarė daugiau nei 3 proc. iš mokesčių gaunamų pajamų, tačiau nuo 1965 m. visose OECD šalyse, išskyrus Didžiąją Britaniją, Prancūziją ir Ispaniją, NT mokesčio vertė tolygiai mažėjo ir dabar pajamos iš NT mokesčio OECD šalyse sudaro iki 1 proc. visų iš mokesčių gaunamų pajamų.

„Daug dalykų buvo madinga šešiasdešimtaisiais, bet tai nereiškia, kad mes turime taip pat elgtis ir dabar“, - konferencijoje teigė R. Teatheras, kurio paties šalyje NT mokesčio pajamos sudaro apie 4,5 proc. visų surenkamų mokesčių.

Tačiau ekspertas pabrėžė, kad NT mokestis Didžiojoje Britanijoje yra ypač nepopuliarus, nes neturi jokio ryšio tarp žmogaus gaunamų pajamų ir sumokamo mokesčio dydžio. Remiantis 2007 m. duomenimis, NT mokesčiu buvo nepatenkinti 68 proc. žmonių, antra vieta pagal gyventojų nepasitenkinimą teko pajamų mokesčiui mažiau uždirbantiems gyventojams, trečioji – būsto paveldėjimo apmokestinimui, ketvirta – būsto perleidimo ar perdavimo mokesčiui.

„Iš keturių nepopuliariausių mokesčių, trys jų yra susiję su NT apmokestinimu. Jie yra labai labai labai nepopuliarūs“, - pasakojo britų ekspertas.

„Žmonės yra labai susirūpinę, jie jaudinasi, ar galės mokėti NT mokesčius. Nes tai priklauso nuo tavo namo vertės, o ne nuo tavo pajamų. Asmuo gali atsidurti tokioje situacijoje, kai turės gana vertingą namą, bet nepakankamai pajamų sumokėti NT mokestį. Tai pagrindinė visų žmonių problema. Jeigu žmogus išėjo į pensiją, taip jis turi didelį, trijų-keturių miegamųjų namą, skirtą šeimai ir vaikams. Dabar vaikai išėjo, žmogus gyvena savo dideliame name, bet pensija yra maža ir žmogus rūpinasi, kad negali sumokėti NT mokesčio“, - pasakojo R. Teatheras.

Jo teigimu, ekonomistas tokiam asmeniui patartų didelį namą keisti į mažesnį ir mažiau vertingą būstą, tačiau, R. Teatkero teigimu, žmonės taip nemąsto ir nenori mąstyti.

Reikės išimčių neturtingiesiems

Bournemouth universiteto docentas sako, kad Didžiojoje Britanijoje NT mokestis turi didesnę naštą mažiau pajamų turintiems gyventojams nei turtingiausiam gyventojų sluoksniui. Ir taip yra net po to, kai valdžia taiko išimtis mažiausiai uždirbantiems ir mažiausiai pajamų turintiems žmonėms.

Remiantis 2009 m. statistika, gyventojus pagal gaunamas pajamas išskirsčius į dešimt dalių, mažiausiai uždirbantiems gyventojams NT našta santykinai yra didžiausia ir sudaro apie 8 proc. visų gaunamų pajamų. Tuo metu didžiausių pajamų gavėjams NT mokesčio našta santykinai yra mažiausia ir siekia iki 2 proc. visų gaunamų pajamų.

Pasak R. Teathero, jeigu Jungtinėje Karalystėje nebūtų taikomos mokesčio lengvatos, našta mažiausių pajamų gavėjams būtų dar didesnė ir siektų iki 12 proc. visų gaunamų pajamų.

„Mažesnių pajamų gavėjai moka didesnę proporciją“, - teigė R. Teatheras.

Brangus administravimas

Britų ekspertas taip pat pabrėžė, kad NT mokesčiai yra tarp tų mokesčių, kurių administravimas, palyginus su gaunama nauda, yra pats brangiausias. Jo teigimu, Didžiojoje Britanijoje, administravimas atsieina apie 2,5 proc. viso surenkamo mokesčio gaunamų pajamų ir tai sudaro apie 12 svarų, arba 50 Lt, nuo kiekvieno būsto.

Jis taip pat priminė, kad daugelis žmonių nesutina su apmokestinimu, turto įvertinimu ir skundžiasi teismui, dar kiti tiesiog nemoka NT mokesčio, kol nėra apskundžiami teismui. Jungtinėje Karalystėje tokių nemokančiųjų, kol nepriverčia teismas, yra apie 3 mln. ir sudaro apie 10 proc. visų NT mokesčio mokėtojų. Tai reiškia, kad automatiškai susidaro bylinėjimosi išlaidos. Maža to, kainuoja ir įvairios šio mokesčio lengvatos, kurių tikrai neišvengiama bet kurioje šalyje.

R. Teatheras taip pat priminė ir galinčius kilti ginčus dėl turto vertinimo. Norint, kad turto vertinimas visuomet atitiktų tikrovę, masinį turto vertinimą būtina atlikti gana dažnai. Priešingu atveju, gali susidaryti situacijos, kad tam tikro turto vertė šoks viršun vien dėl to, kad ilgą laiką neperžiūrėjus turto verčių mažiau apmokestintame būste gyventi yra pigiau – tuomet didėja jo patrauklumas ir vertė kyla.

Pasak britų eksperto, paskutinįkart NT Jungtinėje Karalystėje buvo įvertintas 1992 m. Šios vertės nustatytos prieš aštuoniolika metų, tačiau dar 2008 m. buvo likę daugiau nei 14 tūkst. neišnagrinėtų NT vertinimo skundų.

„Netikslus įvertinimas sukels ekonominį neefektyvumą. Jeigu viena miesto dalis buvo pervertinta, žmonės nenorės ten keltis gyventi, nes NT mokesčiai bus per aukšti esamai turto vertei“, - teigė R. Teatheras.

„Jeigu turi du namus skirtingose miesto vietose ir vertus to paties pinigų kiekio, atrodytų, turėtum mokėti tokio paties dydžio NT mokestį. Bet jeigu turto įvertinimas netikslus, vienoje miesto dalyje reikės mokėti didesnį mokestį, nei kitame. Žinoma, jūs galite sakyti, pas mus turto įvertinimas bus tikslus, tačiau tiesa ta, kad jūs niekada neturėsite tikslaus įvertinimo, nes tokio tiesiog nėra – vienintelis būdas nustatyti tikrą būsto vertę, yra jį parduoti. Visa kita yra tik spėjimas“, - reziumavo britų ekspertas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją