„Kalbant apie NT mokestį, tai atsibuskim: mes apie tai diskutuojam nuo pat tada, kai aš atėjau dirbti į Finansų ministeriją, tai yra nuo 1997 m. (...) O ar galima tikėtis kažkokių sprendimų tuo klausimu, vėlgi esu ne kartą sakiusi, kad nesu optimistė šiuo požiūriu – greičiausiai ir toliau diskutuosim dar dešimt metų“, - Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) surengtoje konferencijoje antradienį sakė ministrė.

Ingrida Šimonytė
Pasak I. Šimonytės, kalbos apie NT įvedimą Lietuvoje vyksta bangomis – paskutinioji buvo kilusi 2005 m., dabar vėl sugrįžtama prie šio klausimo, tačiau esą realių sprendimų tikėtis neverta. Ministrė tik pabrėžė, kad analizuojant kitų valstybių patirtį ir matant, jog kitose šalyse NT mokestis sėkmingai egzistuoja, diskusija Lietuvoje yra natūrali.

„Bet vis dėlto, raginčiau visada diskutuojant nesupaprastinti to dalyko iki vieno, antro ar penkto mokesčio ir kažkokių smulkmenų. Mūsų problema ne turto mokestis, ne automobilių mokestis ir ne jų buvimas ar nebuvimas – bet viešųjų finansų problema“, - teigė finansų ministrė.

Ji taip pat pabrėžė nematanti problemų, jeigu kiekvieno konkretaus būsto vertė nebūtinai atitiktų vidurkių įverčius – esą tam gali būti sukurtas individualaus vertinimo institutas, jeigu vertinamas NT turi kokių nors unikalių savybių, dėl kurių jo vertė galėtų sumažėti arba išaugti.

I. Šimonytė tik apgailestavo, kad Lietuva, skirtingai nei Šveicarija, negali blefuoti ir pasiūlyti NT savininkams patiems įsivertinti savo turtą, tačiau drauge kartu ir sutikti už tokią pat kainą savo būstą parduoti valstybei.

DELFI primena, kad planuodama kitų metų valstybės biudžetą Vyriausybė svarsto galimybę didinti pridėtinės vertės ir gyventojų pajamų mokesčius, bet mažinti „Sodros“ įmokas, 0,1 proc. apmokestinti visą nekilnojamąjį turtą, kalbama ir apie automobilių mokesčio įvedima, įšaldomos sumažintos pensijos, valstybės tarnautojų atlyginimai, motinystės (tėvystės) išmokos ir panašiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją