„Lietuvoje egzistuoja gana idealistinis požiūris. Didžiausia dalis Lietuvos gyventojų akcentavo, kad norint gyvenime ko nors pasiekti, yra ypatingai svarbu daug dirbti, būti išsilavinusiam, turėti ambicijų. Tai rodo, kad Lietuvoje labiausiai vertinamos individualios ir sąžiningos pastangos“, – tyrimo rezultatus DELFI komentavo KTU Politikos ir viešojo administravimo instituto docentė Eglė Butkevičienė.

Eglė Butkevičienė
Paklausti, kaip mano, kas svarbu norint gyvenime ko nors pasiekti, 65 proc. respondentų nurodė, kad būtina arba labai svarbu daug dirbti. 61 proc. mano, kad būtina arba labai svarbu būti pačiam išsilavinusiam. Tuo metu išsilavinę tėvai labai svarbu arba būtina atrodo 27 proc. respondentų. Trečias pagal svarbumą veiksnys lietuviams atrodo ambicijų turėjimas – 56 proc. mano, kad tai yra būtina arba labai svarbu.

Mokslininkė atkreipė dėmesį, kad aukštąjį išsilavinimą turintys žmonės labiau linkę akcentuoti, kad norint gyvenime ko nors pasiekti, labai svarbu daug dirbti, turėti ambicijų, būti pačiam išsilavinusiam ir turėti išsilavinusius tėvus.

5 proc. gyventojų atrodo būtina, o 16 proc. – labai svarbu turėti turtingus tėvus. 27 proc. mano, kad tai gana svarbu, o likę 52 proc. gyventojų tam reikšmės neteikia.

Politiniai ryšiai pasiekimams gyvenime būtini atrodo 6 proc., labai svarbūs – 19 proc., gana svarbūs – 28 proc. gyventojų.

Pažintys svarbiau nei kyšiai

Pažintys su reikiamais asmenimis lietuviams atrodo kur kas svarbiau nei kyšiai.

44 proc. gyventojų atrodo būtina arba labai svarbu pažinoti reikiamus asmenis, o 18 proc. – duoti kyšius.

Ar, Jūsų nuomone, norint gyvenime ko nors pasiekti, yra svarbu... (KTU tyrimo grafikas).

„Tarp šių kintamųjų egzistuoja ryšys. Tie, kurie linkę manyti, kad būtina duoti kyšius, taip pat linkę manyti, kad reikia pažinoti reikiamus asmenis“, – sakė E. Butkevičienė.

Paklausti, ar norint pasiekti visuomenės viršūnę, reikia būti korumpuotam, beveik pusė respondentų palaikė šį teiginį, iš jų 11,63 proc. jam labai pritarė, 35,78 proc. – pritarė, maždaug penktadalis neturėjo tvirtos nuomonės, o ketvirtadalis – nepritarė.

Mažiausiai įtakos gyvenimo pasiekimams, Lietuvos gyventojų nuomone, turi žmogaus tautybė, lytis, religija.

13 proc. mano, kad religija yra būtina, svarbi arba gana svarbi, penktadalis tą patį mano apie žmogaus tautybę, 23 proc. – apie lytį.

Ar, Jūsų nuomone, norint gyvenime ko nors pasiekti, yra svarbu... (KTU tyrimo grafikas).

Tiesa, E. Butkevičienė pastebi, kad tautybės reikšmę pasiekimams gyvenime daugiau akcentuoja lenkų tautybės respondentai.

Ši reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa buvo atlikta 2010 m. gruodį-2011 m. sausį KTU Politikos ir viešojo administravimo institutui įgyvendant projektą „Socialinių problemų stebėsena: Tarptautinio socialinio tyrimo programos įgyvendinimas“.

Projektą finansuoja Lietuvos mokslo taryba.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją