„Daugiabučių namų savininkų bendrijų įstatymas aiškiai reglamentuoja – visos namo komunikacijos, bendroji inžinerinė įranga, taip pat ir šilumos mazgai bei karšto vandens ruošimo įrenginiai yra daugiabučio namo savininkų bendroji nuosavybė. Todėl šilumos tiekėjų reikalavimai perimti šilumos punktus yra nepagrįsti“, - teigiama penktadienį išplatintame Energetikos ministerijos pranešime.

„Vilniaus energija“ daugiabučių namų savininkų bendrijas apie šilumos punktų priežiūros perėmimą informavo balandį. Daugelis bendrijų sukilo prieš tokius užmojus ir ketina savo teisę į šilumos punktus ginti teismuose.

„Vilniaus energija“ remiasi kitu įstatymu

Sostinės šilumininkai tvirtina šilumos punktų priežiūrą perimantys teisėtai. „Vilniaus energijos“ komercijos direktorius Rimantas Germanas DELFI citavo Šilumos ūkio įstatymo punktą, kuriame teigiama, jog „šilumos ir (ar) karšto vandens tiekėjas yra atsakingas už jam nuosavybės teise priklausančių gyvenamųjų namų šilumos punktų įrenginių priežiūrą“.

„Seimą išrinko Lietuvos piliečiai. Seimas priėmė įstatymą. Prezidentė, kurią irgi išrinko Lietuvos gyventojai, paskyrė Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkę. Komisija priėmė nutarimą, nurodydama, kokiais tarifais reikia vykdyti tai, kas parašyta įstatyme. Dabar vykdomoji valdžia (Energetikos ministerija – DELFI) išplatina pranešimą, - stebėjosi R. Germanas. – Jeigu ministerija sako, kad negalima vykdyti įstatymų, tai nežinau, ko klausyti.“

„Vilniaus energijos“ komercijos direktorius pabrėžė, esą šilumininkai iš šilumos punktų nieko neuždirbs ir nereikalautų jų perėmimo, jei to neįpareigotų įstatymas.

Pasak jo, ne visi sostinės šilumos punktai nuosavybės teise priklauso „Vilniaus energijai“. Esą kitiems savininkams priklausančių punktų yra maždaug tūkstantis. „Bet jeigu bendrija valdo mūsų šilumos punktą, mes jį privalome paimti. Mūsų niekas neklausia. Mums nuo gegužės 1 d. liepta už tai rinkti pinigus. Reiškia, turime atlikti darbus. O jeigu turime atlikti darbus, turime įeiti ten ir dirbti. Jeigu punktas ne mūsų – mes ten ir neiname“, - aiškino pašnekovas.

Įtarimų sukėlęs konkursas anuliuotas

„Vilniaus energijos“ komercijos direktorius pripažino, kad sostinės šilumininkai neturi pakankamų pajėgumų visų planuojamų perimti šilumos punktų priežiūrai. Esą tam norėta samdyti atskirą įmonę ar įmonių grupę, tačiau planus sujaukė Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

„Kadangi mes tų pajėgumų neturėjome ir neturime, paskelbėme konkursą šitos paslaugos rangai. Tačiau tą konkursą nutraukė VPT. Iš jų aiškaus atsakymo, ką mums dabar daryti, irgi nėra. Dabar samdysime žmones. Po savaitės grįšiu iš komandiruotės, pirksime įrangą – suvirinimo aparatus, kompresorius, įrankius – ir samdysime žmones“, - reziumavo R. Germanas.

VPT minėtą viešojo pirkimo konkursą sustabdė po to, kai kilo įtarimų, jog pirkimo sąlygos pritaikytos vienai įmonei – koncerno „Icor“ (ankstesnis pavadinimas – „Rubicon Group“) bendrovei „City Service“. Kaip jau skelbėme, būtent „Icor“ kompanijos susirenka didžiąją dalį pinigų, kuriuos „Vilniaus energija“ skiria viešiesiems pirkimams. „Vilniaus energijos“ valdyme tiesiogiai dalyvauja du „Icor“ akcininkai – Linas Samuolis yra bendrovės prezidentas, o Andrius Janukonis dirba valdyboje. Tačiau šilumininkai tikina, esą tai neturi jokios įtakos viešųjų pirkimų konkursų baigčiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją