Tiesa, nuomonės išsiskiria tik dėl mokesčio dydžio - vieni mano, kad reikėtų pradėti nuo simbolinio 1 Lt, o kiti tvirtina galintys mokėti ir iki 5 Lt už naktį.

„Aš manau, kad to
Bianca iš Sankt Peterburgo
ks mokestis yra geras, juk tai dėl miesto grožio. Mes Druskininkuose atostogaujame jau trisdešimtus metus iš eilės ir matėme šio miesto nuopuolį ir pakilimą. Dabar Druskininkai yra europietiškas kurortas, čia geras maistas, visur, kur nueisi, gali pavalgyti skaniai kaip namuose. Kainos mums priimtinos, palyginti su Rusija, čia pigu“, – DELFI sakė iš Sankt Peterburgo atvykusi Bianca.

Kartu su ja atostogaujantis sanktpeterburgietis Aleksandras juokaudamas traukėsi piniginę: „Kiek sakėte reikia mokėti? 2 Lt? Kam čia juos atiduoti, Jums?“

Svečiai iš Rusijos mano, kad mokestis galėtų būti dar didesnis. „Mes galėtume mokėti 3-4 Lt, manau, kad iki 5 Lt dar būtų normalu“, – svarstė Bianca.

Valentina iš Melburno
Iš Australijos Melburno miesto į Druskininkus atvykusi rusiškai kalbanti Valentina DELFI taip pat sakė, kad nėra ko stebėtis tokiu mokesčiu.

„Visur yra tokie mokesčiai. Melburne irgi toks yra, tik aš jo nemoku, nes pensininkai yra atleisti. Tačiau vien už nedidelį šuniuką per metus moku 45 dolerius, o jei jis būtų nekastruotas, mokestis būtų dvigubas“, – sakė poilsiautoja.

Tuo tarpu Druskininkuose atostogaujančios elektrėniškių šeimos nuomonės dėl naujojo mokesčio išsiskyrė.

„Plėšikai. Aš manau, kad miestas ir taip pakankamai gauna europinių pinigų, va, matote, kaip tvarkosi (parodė į taisomą kelią – DELFI), kodėl dar mes turime mokėti“, – savo nuomonę DELFI dėstė Rolandas.

Tuo metu jo partnerė Inga mano, kad toks mokestis yra logiškas: „Manau, kad mokestis yra
Inga Elektrėnų
logiškas, tačiau gal vertėtų padaryti pereinamąjį laikotarpį ir pradėti nuo 1 Lt, o kai poilsiautojai jau pripras, tada imti 2 Lt. Toks mokestis suprantamas, nes nuolat atvažiuoja poilsiautojai, viskas dėvisi, o turistai nori, kad miestas juos pasitiktų gražus, perdažytais suoliukais, sutvarkytomis erdvėmis“.

Pusiau vietine save vadinanti pensininkė Aldona taip pat sakė, kad tokie mokesčiai yra visame pasaulyje.

„Savivaldybei reikia pinigų. Nežinau, ar ji meluoja, ar teisybę sako, nes ji visada sako, kad trūksta pinigų. Tačiau tokie mokesčiai yra visame pasaulyje“, – DELFI sakė Druskininkuose sutikta moteris.

Kurorto gyventojas Gintaras problemos taip pat nemato.

„Juk tas mokestis visada buvo, tik nebuvo išskirtas, o viešbučiai vis tiek mokėdavo. Dabar tik bus aiškiai išskirta. Manau, kad čia gali būti daroma dėl geresnės apskaitos, taip pat kaip ir kasos aparatai turguose. O žmogui didelio skirtumo nėra, ar už naktį 200 Lt ar 202 Lt mokėti“, – DELFI sakė jis.

DELFI primena, kad miesto verslininkai piktinosi, jog mokestis įvestas su jais nepasitarus.

Nereikės maldauti

„Tie 2 Lt yra absoliučiai simbolinis prisidėjimas. Juk išgėrus kavos puodelį turbūt panašiai tiek gražiai padavėjai paliekama arbatpinigių. Šiandien miesto rinkodarai per metus galime skirti vos keletą tūkstančių litų, o verslinininkai kuo toliau tuo mažiau nori prisidėti. Jie vos ne laiko, kad tai yra miesto reikalas, jūs imkite, reklamuokite ir darykite. Dabar nereikės jų maldauti išskirti tūkstantį ar tris tūkstančius litų važiavimui į kažkokią parodą“, – DELFI sakė kurorto meras Ričardas Malinauskas.

Per metus iš šio mokesčio ketinama surinkti 1,5 mln. Lt. Juos ketinama skirti miesto rinkodarai ir infrastruktūrai.

Ričardas Malinauskas
„Šios lėšos reikalingos miestui kaip ir visame pasaulyje, tame nėra jokio stebuklo, pats važiavau per kelis kurortus. Reikia prižiūrėti žydinčias gėles ir tvarkyti skverus. Kaip Jūs žinote, Lietuvos įstatymuose nėra jokių papildomų lėšų specialiai kurortui. Vieninteliu atveju lėšų skiriama kelių remontui pagal nakvynių skaičių.“, – tvirtino R. Malinauskas.

Jis atkreipė dėmesį, kad papildomas mokestis imamas Nidoje, Palangoje, Jūrmaloje taikomi netgi du mokesčiai – įvažiavimo ir „pagalvės“.

Kurorto meras užtikrino, kad kitų papildomų mokesčių įvesti neplanuojama.

Jis primena, kad „pagalvės“ mokestis Druskininkuose buvo imamas iki 1995 m.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją