Nepaisant opozicijos abejonių ir kritikos, Seimas po pateikimo priėmė šių įstatymų projektus. Jais numatoma į atskiras veiklas išskaidyti gamtinių dujų perdavimą, tiekimą ir skirstymą ir taip sukurti konkurencingą dujų rinką.

Seimas imasi įstatymo, kuris, anot vieno iš konservatorių, bus tarsi takoskyra, rodanti, kas palaiko rusiškų dujų klano interesus, o kas nori nepriklausomybės nuo jo.

Vyriausybė siūlo pataisyti Gamtinių dujų įstatymą taip, kad galėtų atskirti dujų tiekimą nuo vamzdynų valdymo, kaip reikalauja Europos Sąjungos III-oji direktyva. Anot įstatymo rengėjų, tik taip galima išsivaduoti iš priklausomybės nuo vienintelio dujų tiekėjo „Gazprom“ ir, sukūrus jam konkurenciją, atpiginti dujas.

„Nediversifikuodami savo galimybės gauti alternatyvias dujas, nesukurdami tam tikros infrastruktūros ir negalvodami apie ateities projektus, tokius kaip suskystintų gamtinių dujų terminalas ir požeminė gamtinių dujų saugykla, mes tikrai negalėsim pasakyti, kad einam reformos keliu ir siekiam kažką padaryti“, – teigė energetikos viceministras Arvydas Darulis.

Seimo opozicija iškart pareiškė nuogąstavimų, ar imdamiesi „Gazprom“ nepatinkančios dujų ūkio pertvarkos, nesulauksime atsakomųjų veiksmų – ar nebrangs dujos, o gal iš viso liksime be jų.

„Gerbiamas pranešėjau, ar jūs esate įsitikinęs, kad po šio projekto priėmimo už gamtines dujas Lietuvos gyventojai nemokės dar žymiai daugiau nei kitose ES šalyse?“ – teiravosi Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos narys Edmundas Žakaris.

„Praneškit man, prašau, po kiek laiko, kuriuo metu priėmus šitą įstatymą ir kiek atpigs dujos Lietuvoje“, – prašė Seimo Darbo partijos frakcijos narys Kęstutis Daukšys.

„Aš esu įsitikinęs, kad vartotojai tikrai nemokės daugiau negu moka dabar. Kaip tik šitas įstatymas mums leis sukurti konkurencines sąlygas, kad galėtų ateiti kiti tiekėjai, kad būtų sudaryta konkuruojanti aplinka ir kainos būtų tikrai konkurencinės“, – tikino A. Darulis.

Viceministras, vadovaujantis ir deryboms su „Gazprom“ dėl teisingų dujų kainų Lietuvai. sako, kad šiuo metu su Rusijos monopolininku vyksta labai normalus dialogas ir esą nėra jokio pagrindo baimintis dėl neigiamų pasekmių.

Viceministrui į pagalbą skuba Premjeras, primindamas, kad suskystintos gamtinės dujos, kurių terminalą nori pasistatyti Lietuva, šiuo metu biržoje kainuoja beveik trečdaliu pigiau nei tiekiamos vamzdžiais.

„Norint, kad terminalas realiai veiktų, ir galėtumėm importuoti pigesnes dujas arba tuo pačiu paskatinti „Gazprom“ konkuruoti su importuojamom pigesnėm dujom, mes turim įgyvendinti Europos Sąjungos III-ąją direktyvą todėl, kad kitu atveju tie magistraliniai vamzdžiai, kurie šiuo metu priklauso „Lietuvos dujoms“, o tuo pačiu priklauso „Gazprom“, nebus prieinami alternatyvių dujų transportavimui“, – aiškino Premjeras Andrius Kubilius.

Nors opozicija pasigedo ekonominio būsimos pertvarkos pagrįstumo, nors jai kliuvo įstatymų projektų kokybė, valdančiosios koalicijos balsais Seimas po pateikimo priėmė Gamtinių dujų įstatymo pataisų ir jų įgyvendinimo įstatymų projektus. Toliau jais rūpinsis Seimo Ekonomikos komitetas.