Pristatydamas klausimą, meras Artūras Zuokas tvirtino, esą visi anksčiau opozicijos išsakyti nuogąstavimai yra be pagrindo. Meras taip pat nedelsiant paskelbė balsavimą, neleisdamas pasisakyti niekam iš opozicijos.

Opozicija žadėjo palikti posėdžių salę ir žlugdyti balsavimą, tačiau į šį A. Zuoko manevrą nesureagavo.

Skubiai įvykusiame balsavime už akcijų perleidimą „Societe Valmy Defense 22” pasisakė 24 miesto politikai, prieš – 15, 3 tarybos nariai nebalsavo.

Po balsavimo pasipylė prieštaravimai. Ypač akcentuota, kad du tarybos nariai – velionį Sergejų Novikovą pakeitęs „Vilniaus energijoje“ dirbantis Algimantas Zaremba bei Vilniaus šilumos tinkluose besidarbuojantis Kęstutis Nėnius - turėjo nusišalinti nuo balsavimo.

A. Zuokas paskelbė pakartotinį balsavimą. Už sprendimą pasisakė 24, vienas politikas nebalsavo ir vienas susilaikė. Balsavimą boikotavusiai opozicijai nepavyko sugriauti kvorumo – balsavo lygiai tiek politikų, kiek reikia.

Skųsis VTEK ir teismui

Po balsavimo konservatorių frakcijos lyderis Vidas Urbonavičius žurnalistams teigė, esą dėl dviejų tarybos narių – A. Zarembos ir K. Nėniaus – bus kreiptasi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją. Be to, opozicijas žada šį tarybos sprendimą skųsti teismui ir siekti jo panaikinimo. Tiesa, V. Urbonavičius pripažino, kad toks bylinėjimasis veikiausiai užtruktų bent keletą metų.

Buvęs Vilniaus meras Raimundas Alekna žurnalistams teigė, kad interesų konfliktas A. Zarembos atveju yra akivaizdus – esą jo, kaip „Vilniaus energijos“ darbuotojo, net neturėjo būti salėje. „Jis nebalsavo, tačiau liko salėje. Akivaizdu, kad buvo (interesų – DELFI) konfliktas“, - samprotavo konservatorius.

Anot R. Aleknos, šis miesto tarybos sprendimas kelia rimtą grėsmę vilniečiams. Esą Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutartyje nustatyta, kad miestas privalės išpirkti visas „Dalkios“ investicijas, kurios viršys dar 2002 m. nustatytą planą.

„Sutartis parašyta taip aptakiai. (...)Taip greičiausiai ir bus. Tos investicijos, kurios nebuvo numatytos 2002 m. sutartyje, turės būti atlygintos, - kalbėjo R. Alekna. – Sutarties termino pabaigoje mes turėsime milžinišką sumą pinigų, kurią turės savivaldybė, tiksliau – Vilniaus miesto gyventojai, pakloti, kad atsiskaitytų su „Dalkia“. Vilniaus miesto gyventojai gali tiesiog pradėti planuoti, kaupti lėšas. Skaitiklis jau įjungtas.“

Anot buvusio mero, „Dalkiai“ prieš devynerius metus prisiimtas investicijų planas jau beveik įvykdytas, o galbūt ir viršytas.

A. Zuokas tarybos posėdžio metu tvirtino, esą visos investicijos turi būti suderintos su miesto taryba. Tačiau R. Alekna teigia, kad tokiais atvejais, kaip, pvz., avarijos ar kiti šilumos tinklų darbo sutrikimai, pinigai reikalingi nedelsiant, taigi erdvės tarybos nepalaimintoms investicijoms esą pakanka.

DELFI primena, kad sostinės tarybos opozicija dėl „Vilniaus energijos“ akcijų perleidimo merą A. Zuoką apskundė prokurorams. Politikai stebisi, esą „Societe Valmy Defense 22” įstatinis kapitalas tesudaro 37 eurus, o sykiu su akcijų perleidimo sandoriu pasikeistų „Dalkios“ teisinis statusa, kas esą galėtų neigiamai atsiliepti Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutarties vykdymui. Mat šiuo metu „Dalkia“ yra sutarties garantas ir už galimus pažeidimus nedelsiant atsakytų savo turtu, o siūloma koncerno statusą pakeisti į sutarties vykdymo laiduotoją. Tokiu atveju, anot opozicijos, „Dalkios“ atsakomybė už sostinės šilumininkus gerokai sumažėtų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją