Anot S. Bilio, direktyvoje nurodoma, kad pasirinkus nuosavybės atskyrimo modelį, visi vartotojai turi tapti laisvaisiais.

„Jeigu mes sakome, kad netaikome išimties dėl sektoriaus išskaidymo, kuri buvo pasiūlyta izoliuotoms rinkoms, tai reiškia, kad mes pripažįstame, jog mūsų rinka nėra izoliuota, nedominuojama vieno tiekėjo ir reguliavimo klausimai turi būti sprendžiami atitinkamai – pasirinkus nuosavybės atskyrimo modelį, iš dabartinių įstatymų reikėtų pašalinti visas nuostatas, kurios kalba apie dujų kaip prekės kainų reguliavimą“, – trečiadienį Seimo Europos informacijos centre vykusioje diskusijoje „III energetikos paketas – nauji iššūkiai energetikai“ sakė jis.

Saulius Bilys
Energetikos ministerijos Energetikos išteklių, elektros ir šilumos skyriaus vedėjas Kęstutis Žilėnas sakė, kad pereinamuoju laikotarpiu, pavyzdžiui, iki 2015 m. buitiniams vartotojams dujų kainos ir toliau turėtų likti reguliuojamos.

„Nauji Gamtinių dujų įstatymo projektai ir numato, kad gamtinių dujų kaina gali būti reguliuojama tik tai atvejais, kai nustatomi konkurencijos pažeidimai, taip kaip yra ir visuose kituose sektoriuose. Buitiniams vartotojams, įvertinus rinkos aspektą, turi būti nustatoma galutinė kaina. Bent jau pereinamajame etape buitiniams vartotojams kaina bus reguliuojama“, – DELFI komentavo jis.

Reguliavimas liks

Tuo metu D. Korsakaitė tvirtina, kad ir po trečiojo paketo įgyvendinimo dujų sektoriuje reguliavimas liks. O jeigu bus nustatyta, kad viena įmonė dominuoja rinkoje, kainos bus reguliuojamos visiems vartotojams.

„Kaip iki šiol, taip ir ateityje, reguliatorius nustatys viršutines infrastruktūros paslaugų kainas. Nustatymo modelis keisis, tačiau nereiškia, kad jo nebus. Konkrečias kainas reguliatorius nustatys balansavimui ir buitinių vartotojų prijungimui“, – DELFI komentavo ji.

Tuo metu kainų reguliuotojas bus įgaliotas atlikti rinkos tyrimus ir nustatyti, ar rinkoje yra žaidėjų, kurie turi didelę įtaką ir potencialiai gali ja panaudoti, kad iškraipytų konkurenciją arba neleistų jai susiformuoti.

„Jeigu tai bus nustatyta, reguliatorius jiems nustatys kainodaros įpareigojimus – pagal kažkokį modelį jie turės nusistatyti importo kainas“, – sakė D. Korsakaitė.

Žvelgiant iš šios dienos situacijos, Lietuvoje būtų nustatyta dominuojantis tiekėjas, todėl kainos ir toliau būtų reguliuojamos.

DELFI primena, kad 2007 m. balandį priimtose Gamtinių dujų įstatymo pataisose dujų kainų reguliavimas numatytas visiems vartotojams, anksčiau galiojusioje redakcijoje jos reguliuotos tik buitiniams vartotojams.

Šiuo metu Seime yra pateikti įstatymų projektai, kuriuose numatyta, kad bendrovė „Lietuvos dujos“ turi skilti į dvi įmones: pirmoji turėtų valdyti perdavimo tinklą, o antroji – skirstymą. Vyriausybė planuoja susigrąžinti perdavimo tinklo valdymą.
Kol kas neaišku, kokiomis proporcijomis būtų padalintos dabartinės įmonės akcijos.

Šiuo metu, „Lietuvos dujų“ pateikiamais duomenimis, 2009 m. pabaigoje 38,9 proc. jos akcijų valdė Vokietijos bendrovė „Ruhrgas International“, 37,1 proc. – Rusijos dujų milžinas „Gazprom“, 17,7 proc. – Valstybės turto fondas, 6,3 proc. – smulkieji akcininkai.

Iš Lietuvos Vyriausybės šios bendrovės akcijų „Ruhrgas International“ nusipirko 2002 m., o „Gazprom“ – 2004 m.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją