„Arbitražas skundą atmetė pilna apimtimi kaip neturintį jokio pagrindo. Toliau tęsis teisminis bylos nagrinėjimas dėl „Lietuvos dujų“ veiklos“, – sakė K. Jauniškis.

Tuo metu penktadienio pavakarę „Gazprom“ išplatintame pranešime spaudai rašoma, kad arbitras „nusprendė, jog nėra jokios skubos dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo, tačiau patį skundą kompanija turi šansų laimėti, nes jos pozicija yra pakankamai pagrįsta“.

DELFI primena, kad „Gazprom“ į arbitražą kreipėsi birželio viduryje.
Energetikos ministerija siekia, kad teismas atšauktų „Gazprom” atstovus „Lietuvos dujose“ Valerijų Golubevą ir Kirilą Selezniovą, nes, anot ministerijos, jie veikė ne dėl „Lietuvos dujų” akcininkų, bet vardan „Gazprom“ interesų.

Ministerijos manymu, taip „Gazprom” siekia daryti spaudimą Seimui, kad nebūtų priimtas „Gazprom“ neįtinkantis naujos redakcijos Gamtinių dujų įstatymas, kuriame numatyta atskirti tiekimo ir perdavimo funkcijas. Šiuo metu šis projektas jau svarstomas Seime.

Jau ankščiau V.Golubevas teigė, kad ruošiasi bylinėtis su Lietuva ir neketina mažinti dujų kainų.

„Bylinėsimės, jie (Lietuva) pralaimės. Jie pralaimės bet kuriame teisme. Jokio įsipareigojimų pažeidimo (iš "Gazprom" pusės) nebuvo. Dujų kainų formulei Lietuvos Vyriausybė pritarė 2008 metais, iki trečiojo energetikos paketo taikymo. 2009 ir 2010 metais Lietuvos padėties mes nė kiek nepabloginome", – žurnalistams pareiškė jis.

Lietuva už dujas moka vieną didžiausių kainų Europoje. Anksčiau Energetikos ministerija tvirtino pradėjusi derybas su „Gazprom“ dėl mažesnių dujų kainų.

Lietuva neturi galimybės pirkti dujas iš kitur - vamzdis veda tik į Rusiją, o suskystintų dujų terminalas dar tik projektuose.

Kaip DELFI jau skelbė, Energetikos ministerija šiuo metu ieško teisininkų, galinčių atstovauti Lietuvą ginče su „Gazprom“. Arbitražo ekspertų paslaugoms valstybė pasiryžusi išleisti iki 4 mln. eurų (13,8 mln. Lt). Netrukus turėtų paaiškėti, kas laimėjo Energetikos ministerijos paskelbtą konkursą ir kiek tai kainuos.

Lietuvos Vyriausybei priklauso 17,70 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų, „Gazprom“ – 37,06 proc., Vokietijos „E.ON Ruhrgas International“ – 38,9 proc. Akcijų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją