Tai DELFI patvirtino pats Vyriausybės atstovas. Anot jo, realaus kvorumo tarybos posėdyje, kuriame priimtas sprendimas dėl „Vilniaus energijos“ akcijų, nebuvo, taigi sprendimas yra negaliojantis.

Tokia prieštaringa situacija susiklostė po to, kai praėjusiame miesto tarybos posėdyje visa opozicija paliko salę, mėgindama sugriauti kvorumą, tačiau šį mėginimą sužlugdė naujasis tarybos narys, nužudytą advokatą Sergejų Novikovą pakeitęs „darbietis“ Algimantas Zaremba. Opozicija tvirtino, kad jis turi nusišalinti nuo balsavimo, mat pats dirba „Vilniaus energijoje“, bet A. Zaremba salės nepaliko. Naujasis tarybos narys nebalsavo nei už, nei prieš, tačiau balsavime dalyvavo. Tokiu būdu susidarė minimalus balsavimui reikalingas 26 tarybos narių kvorumas.

Vyriausybės atstovo J. Jurkevičiaus nuomone, tai reiškia, kad kvorumo iš tiesų nebuvo. Taigi jis jau praėjusį ketvirtadienį kreipėsi į miesto tarybą su prašymu panaikinti sprendimą dėl „Vilniaus energijos“ akcijų perleidimo.

„Vyriausybės atstovas gali reaguoti dviem būdais: tai yra teikimas ir reikalavimas (anuliuoti sprendimą – DELFI). Reikalavimas – kada savivaldybės subjektai nevykdo įstatymų, o teikimas – tada, kad priima teisės aktą, kuris neatitinka įstatymo reikalavimų“, - aiškino J. Jurkevičius.

Pasak jo, dabar sprendimą turi priimti miesto taryba.

„Jeigu teikimas nevykdomas, įstatymas mus įpareigoja kreiptis į teismą“, - pridūrė J. Jurkevičius. Pasak jo, jau būta panašių atvejų, kai Vyriausybės atstovams teismuose pavyko įrodyti, kad savivaldybių politikai sprendimus priėmė nesant kvorumui ir pažeidžiant įstatymus.

DELFI primena, kad sprendimas dėl „Vilniaus energijos“ akcijų sostinėje sukėlė didelį triukšmą. Pirmiausiai opozicijai kilo abejonių dėl „Dalkios“ įmonės „Societe Valmy Defense 22“, mat atsirado duomenų, rodančių, kad jos įstatinis kapitalas tesudaro 37 eurus. Dėl veiksmų, susijusių su šio sprendimo priėmimu, Vilniaus merą Artūrą Zuoką opozicija apskundė prokurorams.

Tiesa, viena opozicinė jėga – 9 tarybos narius turinti Lietuvos lenkų rinkimų akcija – praėjusią savaitę oficialiai prisijungė prie A. Zuoko valdančiosios daugumos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją