„Todėl kad tai nėra nacionalinės svarbos objektas ir neturėjo loginio pagrindo tai daryti. Dabar tariamės, kaip streikuosime“, – DELFI sakė Lietuvos maistininkų profsąjungos vadovė Gražina Gruzdienė.

Kol kas dar neaiški naujoji streiko data.

Profsąjungos streiką nori rengti, nes nepavyksta susitarti su įmonės vadovybe dėl atlyginimų padidinimo.

„Kolektyvinėje sutartyje buvo numatyta, kad kasmet vyksta derybos dėl darbo užmokesčio padidinimo ne mažiau nei infliacijos lygis. Trejus metus buvo krizė, profsąjungos šito klausimo nebekėlė, bet kai rezultatai buvo geri ir už 2010 m. akcininkai išsimokėjo 100 mln. Lt dividendų, tada profesinės sąjungos suprato, kad padėtis įmonėje yra gera ir žmonėms irgi turi padidėti atlyginimai. Mūsų reikalavimai sudaro 1 proc. sumos, kurią išsimokėjo akcininkai“, – teigė ji.

Jos teigimu, gamybos darbininkai planuoja tiek Klaipėdoje ir Utenoje. Profsąjungos duomenimis, alaus daryklos darbininkai uždirba daugiau nei 2 tūkst. Lt per mėnesį.

Per streiką įmonė dirbs

„Gerbiame teisėjo sprendimą, bet manome, jog analizuojant situaciją nebuvo atsižvelgta į visas aplinkybes, nepakankamai įsigilinta į kolektyvinę sutartį. Todėl kreipsimės į aukštesnės instancijos teismą. Esame tikri, jog vykdome kolektyvinę sutartį ir visus nesutarimus galime išspręsti derybomis, bet ne ultimatumais“, – DELFI sakė „Švyturio-Utenos alaus“ vadovas Rolandas Viršilas.

Jo teigimu, profsąjungoms netiko įmonės vadovybės siūlyti variantai.

„Derybų metu siūlėme įvairius variantus – atlyginimų pakėlimą 1,8 proc., toks pernai buvo infliacijos dydis, papildomą privatų medicinos draudimą, sporto naudas. Visi mūsų pasiūlymai buvo atmesti iškart, profsąjungoms net nepasitarus su darbuotojais. Jokių realiai įgyvendinamų kompromisinių siūlymų iš profesinių sąjungų taip pat nebuvo pateikta“, – sakė R. Viršilas.

Jo teigimu, jei streikuotų visa įmonė, nuostoliai būtų milžiniški, tačiau streikuoti ketina tik gamybos padalinys,todėl, gal ir ne taip efektyviai, tačiau įmonė dirbs.

„Tikimės sulaukti pagalbos ir iš prekybos tinklų, kurie į savo sandėlius priims daugiau prekių. Paskelbę streiką profsąjungų atstovai nepateikė jokio plano, kaip užtikrins nepertraukiamą gamybą. Palikus fermentavimo įrenginius be priežiūros, dėl juose susidarančio slėgio gali įvykti sprogimas“, – tvirtino R. Viršilas.

Bendrovės vadovas pripažįsta, kad įmonės administracija ir profsąjungos skirtingai skaito kolektyvinę sutartį.

„Galiojančios kolektyvinės sutarties nuostata dėl atlyginimo peržiūrėjimo apima keletą kriterijų – išorinį atlyginimų konkurencingumą, bendrovės rezultatus, makroekonominę situaciją, vidutinį darbo užmokestį šalyje, bet ne vien infliacijos lygį, kuriuo vadovaujasi profsąjungos“, – kalbėjo jis.

Skelbiama, kad vidutinis 1-7 lygio darbininko atlyginimas prieš mokesčius sudaro 3298 Lt.

Tai yra 55 proc. daugiau, nei Lietuvos vidurkis.

DELFI primena, kad dar birželį „Švyturys-Utenos alus“ kreipėsi į teismą su prašymu imtis laikinųjų priemonių – uždrausti skelbti, organizuoti ir vykdyti streiką bendrovės patalpose, kol bus nagrinėjamas bendrovės ieškinys siekiant pripažinti streiką neteisėtu. Teismas iš dalies patenkino bendrovės prašymą ir streiką atidėjo mėnesiui, nors profsąjungos planavo streikuoti birželio 24 d.

Teismas savo sprendimą argumentavo tuo, kad „nėra pateikta jokių dokumentų, iš kurių būtų matyti, kad streikui vadovaujantis organas kartu su darbdaviu ėmėsi priemonių, kad būtų užtikrintas minimalus ieškovo atliekamų funkcijų vykdymas bei į tai, kad streiko atidėjimu nebus pažeista darbuotojų teisė streikuoti“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją