Tai baudžiamojon atsakomybėn patraukti panevėžiečiai pareiškė trečiadienį Vilniaus apygardos teisme, kuris atvertė jiems iškeltą baudžiamąją bylą.

Savickai suabejojo, ar ikiteisminiam tyrimui vadovavęs prokuroras J. Laucius gali teisme palaikyti valstybinį kaltinimą – esą jis buvęs šališkas ir asmeniškai suinteresuotas bylos baigtimi.

„Jeigu teismas nori išsiaiškinti visas bylos aplinkybes, tai šis prokuroras tikrai teismui nepadės, o jį tik klaidins“, – tikino į korupcijos istoriją pakliuvęs šiuo metu vienoje Panevėžio statybos bendrovėje teisininku dirbantis 51 metų V. Savickas.

Kelių puslapių pareiškime teismui jis nurodė, kad J. Laucius esą neteisėtai inicijavo jo žmonos telefoninių pokalbių pasiklausymą, nors tuo metu ji dirbo Panevėžio apygardos administraciniame teisme. Pasak buvusio teisėjo, pareiškime ikiteisminio tyrimo teisėjui prokuroras nurodė, kad siekia pasiklausyti V. Savicko pokalbių, nors ilgą laiką klausėsi jo 49 metų žmonos pasišnekėjimų.

„Prokuroras J. Laucius nori įrodyti, kad visi teisėjai turi jo bijoti, nes turi galimybių inicijuoti operatyvinį tyrimą bet kuriam teisėjui“, – pareiškė V. Savickas.

Be to, jie nurodė, kad prokuroras darė poveikį kartu su Savickais teisiamo 59 metų bankroto administratoriaus Algio Kleivos žmonai bei 25 metų J. Savickaitei neidarbingumo pažymėjimą išdavusiai Panevėžio gydytojai Danutei Navickienei.

Buvusiam teisėjui užkliuvo ir prokuroro bendravimas su A. Kleiva – esą jų santykiai yra kitokie, nei turėtų būti prokuroro ir kaltinamojo.

„Šia byla prokuroras J. Laucius siekė patenkinti savo aistrą – bet kokiais metodais teisėjus atitempti į teismą, ir tai jam pavyko“, – tikino V. Savickas.

Buvęs teisėjas aiškino, kad ikiteisminis tyrimas jo atžvilgiu esą buvo pradėtas dar tuomet, kai nebuvo gautas Seimo leidimas. Tiesa, po kelių dienų jis buvo nutrauktas, bet, kaip aiškino V. Savickas, šie duomenys dingo iš baudžiamosios bylos medžiagos.

J. Laucius: V. Savickas naudojasi savo teise teismui nesakyti tiesos

Justas Laucius
Su nušalinimu teisėjų bylos tyrimą atlikęs J. Laucius kategoriškai nesutiko ir pažymėjo, kad kaltinamųjų prašymas yra teisiškai nepagrįstas, o kai kurios kaltinamųjų aplinkybės net neatitinka tikrovės.

„Manau, V. Savickas naudojasi savo teise teismui nesakyti tiesos“, – prokuroras pažymėjo, kad nebuvo jokio nutarimo pradėti ikiteisminį tyrimą Panevėžio teisėjo atžvilgiu negavus Seimo sutikimo, todėl šio dokumento paprasčiausiai ir negali būti byloje.

Pasak prokuroro, kaltinamieji neturi pareigos teisme kalbėti tiesą. „Prokuroro teisėtų veiksmų ir tikslų siekimas nėra pagrindas jį nušalinti“, – pažymėjo valstybinį kaltinimą palaikantis J. Laucius.

Kaltintojo teigimu, kad nutarimai, dėl kurių kaltinamieji reiškia nepasitenkinimą, yra patvirtinti aukštesnio prokuroro bei ikiteisminio tyrimo teisėjų. „Šios nutartys galioja ir yra privalomos“, – pabrėžė J. Laucius.

„Prokuroras puikiai žino savo teises ir pareigas, tarp prokuroro ir kaltinamojo A. Kleivos nėra jokių neprocesinių kontaktų, tokie kaltinamųjų teigiai neatitinka tikrovės“, – patikino valstybinis kaltintojas.

Baudžiamąją bylą nagrinėjanti trijų teisėjų kolegija nusprendė nepatenkinti Savickų prašymo nušalinti J. Laucių, nes nebuvo nustatytos aplinkybės, kelinčios bejonių prokuroro šališkumu.

„Teisingumą Lietuvos Respublikoje vykdo tik teismai“, – teisėjų kolegij pabrėžė, kad teismas ištirs įrodymus ir juos įvertins teisme.

Kadangi teismas nepatenkino Savickų prašymo, šie suabejojo teisėjų šališkumu – esą teismas vykdo tik valstybinio kaltintojo nurodymus, todėl turėtų būti nušalintas nuo nagrinėjimo.

„Teismas vykdo savo veiklą taip, kaip numato įstatymas, o tai jų netenkina“, – kaltinamųjų pozicija stebėjosi J. Laucius. Jis pabrėžė, kad kaltinamieji net nenurodė įstatyme numatytų pagrindų, dėl ko turi būti nušalinta kolegija.

J. Savickaitė suabejojo teisėju Artūru Pažarskiu, kuris su ja yra anksčiau vos 5 mėnesius dirbęs Vilniaus miesto 2 apylinkės teisme. Tiesa, teisėjas su posėdžių kartu sekretore neposėdžiavo, neturėjo jokių konfliktų.

Teisėjų kolegija nutarė nenusišalinti nuo bylos nagrinėjimo ir Savickų bylą toliau nagrinės teisme.

Vaiva Savickienė ir Justė Savickaitė
V. Savickienė teisme kausis su D. Grybauskaite

Trečiadienį teismas atvertė ir V. Savickienės bylą, kurią ji iškėlė prezidentei Daliai Grybauskaitei. Buvusi teisėja siekia įrodyti, kad prezidentės dekretas dėl atleidimo yra nepagrįstas. Šiuo metu yra bedarbė – oficialiai užsiregistravo Panevėžio darbo biržoje, bet jokių darbo pasiūlymų nesulaukė.

DELFI primena, kad ikiteisminį tyrimą atlikusi Generalinė prokuratūra nustatė, kad R. Savickas galimai piktnaudžiavo tarnybine teisėjo padėtimi, klastojo procesinius dokumentus, kurstė valstybės tarnautojui prilygintą asmenį padaryti piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi ir jam patikėto bei jo žinioje esančio svetimo turto iššvaistymą.

R. Savickas kaltinamas ir tuo, jog kyšininkavo – už palankių procesinių sprendimų priėmimą savo nagrinėjamoje civilinėje byloje iš bankroto administratoriaus priėmė 2400 litų kyšį, suklastojo procesinius dokumentus.

Kaltinamajame akte taip pat nurodoma, kad teisėjas dalį jam inkriminuotų veiksmų atliko kartu su kitu teisėju – Arnoldu Šukaičiu, tačiau Seimui nesutikus leisti jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn, šiam teisėjui ikiteisminis tyrimas buvo atsisakytas pradėti.

Bankroto administratorius A. Kleiva kaltinamas tuo, kad piktnaudžiavo tarnyba, siekdamas turtinės bei kitokios asmeninės naudos, iššvaistė jam patikėtą ir jo žinioje buvusį svetimą turtą, o taip pat papirko teisėją R. Savicką.

Buvusi Panevėžio apygardos administracinio teismo teisėja V. Savickienė yra kaltinama tuo, kad piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, siekdama asmeninės naudos, kurstė valstybės tarnautojui prilygintą asmenį padaryti piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi bei tikro dokumento suklastojimą ir jo realizavimą.

J. Savickaitė yra kaltinama tuo, kad laikė, gabeno ir panaudojo žinomai suklastotą tikrą dokumentą, ir apgaule savo naudai įgijo svetimą turtą (sukčiavo), panaudodama žinomai suklastotą tikrą dokumentą.

Šie kaltinimai susiję su fiktyvaus nedarbingumo pažymėjimo išdavimu. Nustatyta, kad teisėja dirbusi V. Savickienė paprašė teismo posėdžių sekretorės Virginijos Jacevičienės paslaugos – paklausti, ar gydytoja dirbanti jos sesuo Danutė Navickienė negalėtų išduoti nedarbingumo pažymėjimo teisėjos dukrai J. Savickaitei.

Gydytoja sutiko ir nedarbingumo pažymėjimą J. Savickaitei išdavė jos net neapžiūrėjusi. Šį dokumentą jauna mergina vėliau pristatė Vilniaus miesto antrajam apylinkės teismui, kuriame dirbo posėdžių sekretore.

Gydytoja D. Navickienė ir posėdžių sekretorė V. Jacevičienė prokurorams patvirtino, kad V. Savickienė prašė išduoti fiktyvų nedarbingumo pažymėjimą.

„Fiktyvaus pažymėjimo neprašiau, nes, mano akimis žiūrint, tada dukra jautėsi prastai, - yra sakiusi sakė teisėja, prašiusi sekretorės paklausti, ar būtina pas gydytoją atvežti J. Savickaitę. – Sekretorė sakė, kad sesuo prašė kuriam nors iš tėvų ateiti – aš negalėjau, tad nuėjo R. Savickas, bet jis taip ir nesuprato, ko jį kvietė“.

Teisėja aiškino, kad gydytoją D. Navickienę ji pažinojo ne vienerius metus ir visada į ją kreipdavosi ligos atveju. „Ji buvo labai gera mano draugė daugybę metų“, – patikino V. Savickienė.