Agentūra sumažino ilgalaikį JAV reitingą AAA per vieną laiptelį iki AA+, suteikdama šaliai neigiamą perspektyvą dėl biudžeto deficito problemų.

"S&P" teigimu, antradienį JAV Kongrese priimto deficito mažinimo plano nepakanka.

Vašingtonas keletą mėnesių buvo paralyžiuotas nesutarimų dėl įstatymo, leisiančio kelti šalies skolinimosi ribą.

JAV finansistai tvirtina aptikę klaidą S&P analizėje

JAV iždo departamento atstovas tvirtina, kad "Standard & Poor's", priimdama sprendimą pabloginti JAV skolinimosi reitingą, apsiriko savo skaičiavimuose dviem trilijonais dolerių.

"Apsiskaičiavimas vertinime dviem trilijonais dolerių kalba pats už save", - pareiškė jis, komentuodamas "S& P" sprendimą sumažinti JAV kreditavimo reitingą nuo ААА iki АА+.

Tokia klaida, anot departamento, verčia abejoti reitingų agentūros specialistų kompetencija.

Kinija ragina pereiti prie kitos pasaulio rezervinės valiutos

Kinija šeštadienį pasmerkė "trumparegiškas" politines rietenas Jungtinėse Valstijose, sprendžiant šios valstybės skolos problemas, taip pat pareiškė, kad pasauliui reikalinga nauja stabili rezervinė valiuta.

"Kinija, kuri yra vienintelės pasaulyje supervalstybės didžiausia kreditorė, dabar turi visas teises reikalauti, kad Jungtinės Valstijos spręstų savo struktūrines įsiskolinimo problemas ir užtikrintų Kinijos dolerinių aktyvų saugumą", - sakoma Kinijos valstybinės naujienų agentūros komentare.

"Turėtų būti įvesta JAV dolerio problemų tarptautinė priežiūra, o nauja, stabili ir apsaugota pasaulio rezervinė valiuta galėtų tapti galimybe išvengti katastrofos, kurią gali sukelti kuri nors viena šalis ", - pabrėžė Pekinas.

Prancūzija pabrėžia, kad pasitiki JAV ekonomika

Prancūzija visiškai pasitiki JAV ekonomikos tvarumu, pareiškė šios šalies ekonomikos ministras Francois Baroinas, pirmasis iš Europos ministrų pakomentavęs sprendimą sumažinti JAV kreditavimo reitingą.

"Prancūzija visiškai pasitiki JAV ekonomikos tvarumu ir jos pagrindais, taip pat Amerikos vyriausybės pasiryžimu įgyvendinti šį planą (biudžeto deficitui mažinti), kurį Kongresas patvirtino šią savaitę", - F.Baroinas sakė naujienų agentūrai AFP.

Bendrovė "Standard & Poor's" penktadienį sumažino JAV turėtą palankiausią AAA skolinimosi reitingą pirmąkart nuo 1941 metų sumažino iki AA+, o šis sprendimas iš esmės reiškia, kad prasčiau vertinamos Vašingtono galimybės grąžinti skolas.

"Standard & Poor's" reitingas yra tik vienas iš JAV finansinės padėties vertinimo elementų. Pabrėžiu, jog dvi kitos svarbiausios agentūros - "Moody's" ir "Fitch" - patvirtino AAA reitingą. Tai kelia klausimų dėl priimto sprendimo, pagrįsto skaičiais, dėl kurių nėra bendro sutarimo", - pridūrė F.Baroinas.

Prancūzijos ministras aiškino, jog "Standard & Poor's" žingsnis "patvirtino, jog visų didžiųjų išsivysčiusių šalių prioritetai šiandien tie patys: skatinti (ekonomikos) augimą ir mažinti valstybės bei privataus sektoriaus įsiskolinimą."

"Didžiojo septyneto (G-7) finansų ministrai nuolat palaiko ryšį, stebėdami padėtį rinkose ir diskutuodami, kokie veiksmai reikalingi", - pažymėjo F.Baroinas.

Britanijos ministras: reitingų bloginimas buvo visiškai nuspėjamas

Didžiosios Britanijos verslo reikalų sekretorius Vince'as Cable'as šeštadienį pareiškė, kad vienos kredito reitingų agentūros sprendimas atimti iš JAV palankiausią AAA skolinimosi reitingą buvo "visiškai nuspėjamas" dėl užsitęsusių politinių ginčų Vašingtone, siekiant padidinti valstybės skolinimosi ribą.

Bendrovės "Standard & Poor's" pirmąkart nuo 1941 metų nustatė Jungtinėms Valstijoms vienu laipteliu žemesnį AA+ reitingą, o iš esmės tai reiškia, kad prasčiau vertinamos šios šalies galimybės grąžinti skolas.

"Tai buvo visiškai nuspėjama pasekmė tos betvarkės, kurią Kongresas sukūrė prieš kelias savaites, kai jie negalėjo susitarti dėl skolinimosi ribų didinimo", - V.Cable'as sakė palydovinei televizijai "Sky News".

"Tačiau dabar jie susitarė, ir Jungtinių Valstijų padėtis yra pakankamai saugi, - pridūrė jis. - Žvelgiant plačiau, tai mums rodo, jog finansų rinkos dabar sutelkia dėmesį į vyriausybių kredito patikimumą. Prieš trejus metus dėmesys buvo nukrypęs į bankus ir bankų stabilumą, o dabar - į vyriausybių skolas."

"Ir būtent dėl to Jungtinė Karalystė yra geroje pozicijoje. Rinkos suvokia, kad turime stabilią vyriausybę... ir kad mes valdome (biudžeto) deficito problemą, kad turime labai aiškią programą, kaip ją spręsti", - aiškino verslo reikalų sekretorius.

Kalbėdamas apie euro zonos skolų krizę, kuri šiuo metu grasina apimti Italiją ir Ispaniją, V.Cable'as pridūrė: "Euro zonos šalys susitarė dėl plačios praktiškos strategijos, kaip spręsti Pietų Europos silpnumo problemą."

Pasak jo, euro zono šalių lyderiai pripažįsta, kad Graikija išliks moki tik tuo atveju, jeigu dalis jos skolų bus nurašytos.

"Jiems reikalingas didesnis lėšų fondas ir didesnis likvidumas, kad galėtų padėti šalims, panašioms į Graikiją ir Ispaniją, kai yra atakuojamas pastarųjų patikimumas", - aiškino V.Cable'as.

Paklaustas, ar Italijai gresia bankrotas, sekretorius atsakė: "Nemanau, kad kas nors išties tikisi, jog Italija taps nemoki. Jos padėtis kiek kitokia negu Graikijos."

"Yra pasitikėjimo problema - jiems gali tekti pasinaudoti krizinių lėšų fondu. Tačiau manau, kad Italijos bankroto, o juo labiau pasitraukimo iš euro zonos perspektyva yra labai toli nuo tikrovės", - pabrėžė jis.

Didžioji Britanija nepriklauso euro zonai, tačiau ji taip pat turi problemų dėl biudžeto deficito, o koalicinė vyriausybė buvo priversta mažinti biudžeto išlaidas bei didinti mokesčius.

Liberalų demokratų partijos narys V.Cable'as yra svarbus veikėjas konservatorių vadovaujamoje koalicijoje, kuri atėjo į valdžią pernai gegužę.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją