Finansų rinkas sukrėtė žinia, kad reitingų agentūra „S&P” sumažino JAV kredito reitingą. Reitingas buvo sumažintas nuo AAA iki AA+, o šalies reitingo perspektyva ir toliau išlieka neigiama. Agentūros nuomone, kompromisinis JAV politikų planas taupyti yra nepakankamai griežtas, o politikų gebėjimas susitarti, kaip spręsti skolų problemas, pernelyg silpnas.

Savaitgalį pasaulio vadovai ir centrinių bankų valdytojai skubiai ieškojo būdų, kaip apsaugoti finansų rinkas nuo griūties. Skubos tvarka surengtoje G7 šalių telefoninėje konferencijoje didžiausių pasaulio šalių vadovai paskelbė, kad pasirengę imtis visų būtinų priemonių, kad išsaugotų finansinį stabilumą ir ūkio augimą. Vadovai pažadėjo imtis suderintų veiksmų ir konsultuotis dėl veiksmų valiutų rinkoje. Apie pasirengimą imtis priemonių apskelbė ir G20 šalių vadovai. Tuo tarpu Europos centrinis bankas leido suprasti, kad yra pasiruošęs pirkti Italijos ir Ispanijos obligacijas. Vakar ECB vadovai po skubos tvarka surengtos telefoninės konferencijos paskelbė, kad aktyviai įgyvendins savo obligacijų pirkimo programą. Tam, kad pastaroji būtų veiksminga, bankas turės gerokai padidinti jos mastą. Italija, jausdama vis stipresnį rinkos spaudimą, paskelbė paskubinsianti savo taupymo programą. S. Berluskoni paskelbė naujas priemones, kurios padės subalansuoti biudžetą (neturėti deficito) jau 2013–aisiais, metais anksčiau, negu planuota iki šiol.

Po šių savaitgalio įvykių penktadienį skelbti geresni, negu laukta, JAV darbo rinkos rodikliai nublanko. Nepanašu, kad šiandien skelbiami ekonominiai rodikliai gali pakeisti nuotaikas – kur kas svarbesni bus konkretūs didžiųjų pasaulio valstybių ir centrinių bankų vadovų veiksmai.

Baltijos biržų akcijų indeksai krito 1,5-3,4 proc.

Pasaulio akcijų rinkose dominavę akcijų išpardavimai bei kainų nuosmukiai neaplenkė ir Baltijos šalių – regiono akcijų indeksai smuko 1,5 – 3,4 procentai Aktyviausiai buvo parduodamos likvidžiausios akcijos – investuotojai skubėjo kaip įmanoma greičiau gauti grynus pinigus užturimas akcijas, todėl dešimties likvidžiausių Baltijos šalių bendrovių akcijų indeksas OMXB10 smuko daugiausiai ir neteko net 3,4 proc. savo vertės. Vilniaus biržos indeksas OMXV susitraukė 2,6 proc., o Talino OMXT – 2,9 procento. Mažiau likvidžios Rygos biržos indikatorius OMXR sumažėjo 1,5 procento. Vilniuje aktyviausiai prekiautų akcijų kainos smuko 2-5 proc., o mažiausiai sumažėjo Kanados farmacijos bendrovės „Valeant“ perkamo „Sanito“ akcijų kaina – 0,1 procento. Šiek tiek mažiau nei visa rinka pigo pieno perdirbimo bendrovių akcijos, o „Pieno žvaigždžių“ kaina netgi ūgtelėjo 0,6 procento. Nors penktadienį smarkiai smukusios akcijų kainos tapo gerokai patrauklesnės potencialiems pirkėjams, tačiau rinkos atsigavimo ir kainų augimo šiandien sunku tikėtis dėl JAV kredito reitingo sumažinimo.

„Rokiškio sūrio“ pajamos padidėjo 34 proc.

Rokiškio sūris pranešė, kad bendrovės sausio-liepos mėnesių pajamos buvo 383,7 mln. litų – 34 proc. didesnės negu tuo pat laikotarpiu pernai. Tuo tarpu liepą bendrovės pajamos buvo 67,6 mln. litų – 17 proc. didesnės negu prieš metus. „Rokiškio sūrio“ vadovas, komentuodamas rezultatus pažymėjo, kad pajamų augimą sąlygojo išaugę pardavimai užsienio rinkose bei kilusios produkcijos kainos.