„Nuo šių metų kovo galima aiškiai sakyti, kad yra pagerėjimas. Bendri vėluojančių paskolų rodikliai akivaizdžiai rodo, kad yra gerėjimas ir mes tai jaučiame“, – DELFI sakė BPD direktorius Marijus Jūris Mikalauskas.

Šiemet besikreipiančių pagalbos vidutinė kredito suma siekė 200 tūkst. Lt, o kredito įmoka sudarė apie 1000Lt.

„Viskas akivaizdžiai gerėja, ypatingai tai jaučiama Vilniuje, Kauno to aiškiai pasakyti negalime, Klaipėdoje irgi matome gerėjimą. Šiauliuose ir Panevėžyje nieko gera nėra, tačiau Vilniuje tai akivaizdu. Šiuo metu mes netikime, kad statybininkas Vilniuje neturi darbo“, – komentavo M. J. Mikalauskas.

2009 m. įklimpę į bėdas kapanojasi sunkiau

BPD draudžia rizikingiausius bankų klientus, kuriems bankai be šio draudimo nenorėtų duoti paskolų. Tokiam klientui susidūrus su problemomis, BPD gali metus mokėti jo paskolos įmokas arba tiesiog vieną kartą padengti įsiskolinimą bankui. Po to problemų turėjęs gyventojas šią skolą grąžina per dešimt metų be palūkanų.

„Įdomi situacija yra tai, kad žmonės, su problemomis susidūręs 2009 m., jas labai sunkiai sprendžia, nes vis dar turi sunkumų. O tie, kurie su problemomis susidūrė 2010 m., dauguma jų jas gerokai greičiau išsisprendžia“, – pastebi M. J. Mikalauskas.

Jis svarsto, kad greičiausiai 2009 m. su problemomis susidūrę žmonės neteko darbo, o 2010 m. jau buvo pasibaigusi atleidimų banga, tačiau galbūt mažėjo atlyginimas.

Daugiausiai prašymų – iš Vilniaus

Daugiausia pagalbos mokėti kredito įmokas teiraujasi didžiųjų miestų gyventojai – penkių didžiausių miestų gyventojai sudaro beveik 80 proc. visų besikreipiančiųjų.

Vilniaus mieste ir rajone gyvenantys asmenys sudaro apie 23 proc., Kauno miesto ir rajono gyventojai – apie 22 proc., Klaipėdos miesto ir rajono gyventojai – apie 20 proc. visų besikreipiančiųjų.

Kai sprogo nekilnojamojo turto burbulas, BPD reikėjo valstybės lėšų, kad galėtų mokėti paskolas už savo klientus. Pernai BPD skirta 110 mln. Lt, daugiau lėšų prašyti neplanuojama.

Per pirmąjį šių metų pusmetį buvo sudaryta tik 18 draudimo sutarčių su vidutine 185 tūkst. Lt paskolos suma.

Tuo metu 2006-2008 m. per metus buvo sudaroma apie 7,2 tūkst. draudimo sutarčių. 2006 metais vidutinė kredito suma siekė 150 tūkst. Lt, 2007 metais – 201 tūkst. Lt, o 2008 metais – 235 tūkst. Lt.

2010 m. pabaigoje paskolos įmokas įmonė mokėjo už 2300 žmonių, buvo prognozuojama, kad iš viso ji padės maždaug 3 tūkst. su finansiniais sunkumais susidūrusių šeimų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją