Departamentas aiškina, kad pagal galiojančius teisės aktus, alaus etiketėje ar kitu būdu ant prekinės pakuotės taros pateikiamoje informacijoje galima pateikti papildomą informaciją, jei ji neklaidina vartotojų

Pagal Dabartinį lietuvių kalbos žodyną, žodis „gyvas“ - turintis gyvybę, gyvenantis, tikras, grynas, svarbus, būtinas, esmingas, realus, aktualus, reikalingas, naudingas, gaivinamas, gydomas, sveikas ir t. t., o žodis „šviežias“ - ką tik gautas ar pagamintas, naujas, nelaikytas, nepabuvęs, neapdorotas, natūralus, nepraradęs natūralių savybių, turintis daug sveikatos, jėgų, gaivumo, žvalus, žvitrus, gyvas, gaivus.

Kaip teigia Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento Kontrolės skyriaus specialistai, tokia informacija, kad alus yra ar gali būti naudingas, sveikas, gaivinantis, gydantis ir pan., neatitinka teisingos reklamos reikalavimų. Visuotinai yra žinoma, kad alkoholio vartojimas gali pakenkti žmonių sveikatai. Bet kokio alkoholinių gėrimų kiekio patekimas į organizmą toksikologine prasme jau yra apsinuodijimas. Alkoholis slopina visų audinių ir organų gyvybinius procesus, net mažos jo dozės mažina fizinį ir psichinį žmogaus pajėgumą (nekenksmingo alkoholio kiekio nėra). Frazėse „Gyvas alus“, „Šviežias alus“ pateikta informacija yra neadekvati alkoholinio gėrimo poveikiui žmogaus organizmui.

Pasak departamento, naudoti alaus ženklinimo etiketėje ir reklamoje teiginius, kurie nėra apibrėžti Alaus apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techniniame reglamente, ir tokiu būdu pateikti neteisingą ir (ar) klaidinančią informaciją apie alkoholinius gėrimus, yra draudžiama. Todėl sąvokos „gyvas alus“ ir „šviežias alus“ etiketėse ar reklamoje bus traktuojamas kaip Alkoholio kontrolės įstatymo pažeidimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)