Prieš keletą mėnesių tinklalapį lietuvių kalba įkūrė „MMM-2011“ sistemos dalyviu prisistatantis Andrej Lukjanec DELFI sakė, kad juo siekiama tik informuoti žmones apie tokias investicijas.

„Šio tinklalapio tikslas esą suteikti informaciją Lietuvos gyventojams, o ne pritraukti naujus dalyvius į sistemą. Jokių licencijų nereikia, kaip jau minėjau, tai yra tik santykiai tarp fizinių asmenų“, – DELFI sakė jis.

Nors S. Mavrodžio sukurta sistema vėl primena finansinę piramidę, tačiau pristatyme lietuviams jis ją vadina „gigantiška savišalpos kasa, kur žmonės padeda vieni kitiems“.

Tinklalapyje nurodoma, kad kiekvienas užsiregistravęs neva gauna dovanų 20 JAV dolerių ir už juos elektroninėje erdvėje gali nusipirkti MMM dolerių, už kuriuos mokamos palūkanos. Pinigus su palūkanomis esą dalyviui panorėjus pervedamos į sąskaitą.

Tačiau A. Lukjanec pabrėžia, kad į virtualią sistemą savo pinigus už dideles palūkanas įnešantys žmonės negali būti tikri dėl nieko, nes niekas jokių garantijų nesuteikia.

„Jokių garantijų nėra, niekas nieko negarantuoja. Kiekvienas prisiima riziką. S. Mavrodžio puslapis, kuriame surašytos žaidimo taisyklės, net kelis sykius paminėta, kad jos žaidimo eigoje gali keistis ir žmogus gali prarasti savo pinigus. Puslapyje taip pat skelbiamas tam tikras pinigų pardavimo kursas, kurį nustato pats S. Mavrodis. Šiandien jis yra vienoks, rytoj gali būti 10 kartų mažesnis, kaip būna realioje akcijų biržoje“, – komentavo jis.

Pasiteiravus, kodėl žmonės turėtų norėti dalyvauti šioje sistemoje, jis atsakė: „Dabar yra tokie sunkūs laikai, kai žmonės bando pagerinti savo gyvenimą ir imasi tokių rizikingų projektų kaip šis, kadangi procentai yra dideli, o nė vienas bankas negali tiek sumokėti“.

Tinklalapį Lietuvai sukūręs A. Lukjanecas sakė su sistemos įkūrėju bendravęs elektroniniu paštu.

Jo teigimu, sistemoje iš Lietuvos yra užsiregistravę 15 žmonių, kokias sumas jie yra įnešę, pašnekovas neatskleidė.

Šiuo metu tinklalapyje žadamas 20-30 proc. mėnesinių palūkanų.

Įžvelgia klasikinę piramidę

Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdyba, paprašyta įvertinti šį tinklalapį, DELFI tvirtino įžvelgianti piramidę.

„Žinoma, į šį tinklalapį dar reikėtų pasigilinti, tačiau kai pamatome, kad pinigai duodami už dyką, iš karto tampa aišku, kad tai yra sukčiavimas. Žmonės dėl jų prigimtinio godumo yra viliojami dideliais pinigais, o nemokamas sūris būna tik spąstuose. Negali nubėgti maratono gulėdamas lovoje prieš televizorių, nes tam reikia sportuoti. Taigi negali uždirbti, o juo labiau kaip sako šio tinklalapio autorius „visiškai susitvarkyti savo gyvenimo" nieko neveikdamas", – rašoma valdybos komentare DELFI.

Jos nuomone, duoti žmonėms pinigų siūloma tik tam, kad būtų galima jų pasiimti dar daugiau.

„Koks tikslas jums atiduoti nemokamus pinigus? Tam, kad iš jūsų ir kitų žmonių išviliotų jų dar daugiau. Tai klasikinė piramidės schema ir iš to pasipelno tik tokias schemas sukuriantys asmenys. Prisiminkite „Sekundės" banką, čia viskas taip pat, tik po ilgo laiko. Žmonės linkę pamiršti istoriją už tai brangiai sumoka, nes pasako sau, kad šį kartą viskas bus kitaip. Vien nufilmuotas video vaizdas sukelia neigiamą įspūdį dėl pasiūlymo realumo“, – dėstė Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdyba.

Ragino atsakingai investuoti pinigus

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas tvirtino, kad gyventojai privalo būti labai atsargūs kam nors patikėdami pinigus.

„Noriu pabrėžti, kad jūsų minimas objektas nėra gavęs Lietuvos banko licencijos teikti finansines paslaugas. Todėl gyventojus raginame būti ypač atsargius ir saugoti savo pinigus. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad budriems ir atidiems reikėtų būti kiekvieną kartą, kai sprendžiame kam patikėti savo santaupas ir kokį finansinį produktą pasirinkti. Būtina atsakingai pasverti žadamą uždarbį ir prisiimamą riziką. Priminsiu, kad kitos nei indėliai finansinės priemonės, pvz. obligacijos ar dar įmantriau pavadinti finansiniai produktai, nėra drausti valstybės“, – DELFI sakė jis.

DELFI primena, kad sausį Finansinių machinacijų meistras S. Mavrodis pranešė apie naują finansinės piramidės projektą „MMM-2011“ Rusijoje. Ši santrumpa rusų kalba reiškia „Mes galime daug“.

Jis buvo įsteigęs finansinę piramidę, kuriai dešimto dešimtmečio pradžioje žlugus, milijonai žmonių neteko pinigų.

S. Mavrodis iš kalėjimo išėjo 2007 m. Jis Rusijos žiniasklaidoje tvirtino pats nedalyvausiantis projekte. Pasak jo, įvairių lygių vadybininkai elektroniniu būdu atliks finansines operacijas.

„MMM-2011” taip pat yra įkėlęs koją ir į Ukrainą.

Įvairiais duomenimis, MMM organizuotoje vadinamojoje Ponzi piramidėje dalyvavo nuo 5 iki 40 mln. žmonių, tačiau daugelis neprisipažino. Žmonių nuostoliai sudaro apie 10 mlrd. JAV dolerių (pagal dabartinį kursą apie 25 mlrd. Lt).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)