Kaip rodo šių metų liepą-rugpjūtį bendrovės SIC atliktas tyrimas, 95 proc. apklaustųjų žino, kad 2012 m. pabaigoje reikės atsisakyti analoginės televizijos.

Pasak SIC tyrimų strategijų vadovės Rūtos Gaudiešienės, nors visa Lietuva puikiai žino, kad analoginė TV bus išjungta, dauguma perėjimą atidėlioja pabaigai.

Kaip rodo tyrimas, 23 proc. turinčių analoginę televiziją prie skaitmeninės TV ketina pereiti tik išjungus analoginę, 18 proc. - likus mėnesiui iki išjungimo. „Jie nesupranta, kad spalio 29 dieną, kai norės pasižiūrėti spalio 28 dieną vykusių Seimo rinkimų antrojo etapo rezultatus, įsijungus televizoriui bus „sniegas”“, - kalbėjo R. Gaudiešienė.

Bendrovė prognozuoja, kad 2012 m. skaitmeninės televizijos dar neturės 25 proc. šalies gyventojų.

Siūlo grasinti „sniegu“

Rūta Gaudiešienė
R. Gaudiešienė pastebi, kad analoginė televizija vis dar karaliauja kaimuose. Ji įvardija tris rizikos grupes. Pirmieji galvoja, kad po išjungimo užteks pasiskambinti ir problema bus išspręsta. Tai daugiausia daugiabučių gyventojai, daugiau vyrai pensininkai, nelabai pasiturintys, daugiau nei 50 metų. Tokių skaičiuojama 160 tūkstančių.

Įsivesti skaitmeninę TV prieš mėnesį galvoja mažų miestelių gyventojai, daugiau moterys, per 30 metų, gaunantys per 500 Lt pajamas. Manoma, kad jų bus apie 120 tūkst.

Trečia grupė išvis nežino, kaip elgsis. Daugiausia tai - mažų kaimų, kaimo tipų gyvenviečių gyventojai, mažai išsilavinę, technologijomis nesinaudojantys žmonės.

„Nepaisant tikrai stiprios ir efektyvios komunikacijos kampanijos, turime didelę tikimybę, kad 2012 m. spalio pabaigoje turėsime arti pusės milijono piktų žmonių“, - sakė R. Gaudiešienė.

Ji siūlo keisti komunikavimo turinį - nuo informavimo pereiti prie raginimų imtis konkrečių veiksmų, aiškinimo, grasinimo, kad neįsivedus skaitmeninės TV, televizijos ekranuose bus matomas „sniegas“.

Tyrimo metu apklausta 2500 respondentų.

Prognozuoja žmonių nepasitenkinimą

Nerijus Ivanauskas
„Jeigu taip bus, ką dabar žmonės sako tyrime, kitų metų lapkričio mėnesį tikėtina, kad kelios dešimtys tūkstančių šeimų, namų ūkių laikinai nematys televizijos – savaitę, dvi. Bus didžiulis nepasitenkinimas tikrai“, - ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė „Teo LT” Paslaugų plėtros tarnybos vadovas Nerijus Ivanauskas.

Jis prognozuoja, kad kitų metų spalį bus 120 tūkst. TV priedėlių poreikis. Tai – 12 kartų daugiau nei šiuo metu per mėnesį patiekiama rinkoje. Jo prognozėmis, meistrams teks pastatyti apie 60 tūkst. antenų – 10 kartų daugiau nei įprasta per mėnesį.

„Teo” atstovas atkreipė dėmesį ir į orą – neaišku, koks oras bus kitų metų spalio pabaigoje ir kaip patogu bus karstytis ant stogų prijungiant antenas. Dėl šių priežasčių jis prognozuoja eiles, vėlavimus diegiant skaitmeninę televiziją.

N. Ivanauskas tvirtino, kad nepatogumų patirs ir verslas – tiekėjai, įrangos prekiautojai, kurie techniką turi pristatyti iš tolimų užsienio valstybių. Jo manymu, geriausia analoginę televiziją išjunginėti vasaros metu, kaip tai darė estai, arba analoginę televiziją išjunginėti palaipsniui.

„Kodėl laukti? Patarkite žmonėms analoginės televizijos atsisakyti dabar“, - teigė Estijoje įgyvendintam perėjimo prie skaitmeninės televizijos projektui vadovavęs Juri Pihelis.

DELFI primena, kad analoginė televizija Lietuvoje bus išjungta kitų metų spalio 29-ą dieną. Žadama, kad tuomet televizorių ekranuose įsigalės raiškesnės spalvos ir kokybiškesnis vaizdas, o atlaisvinti dažniai bus pradėti naudoti naujoms modernioms paslaugoms teikti.

Daliai šeimų planuojama kompensuoti specialius priedėlius, kurie leistų matyti skaitmeninę televiziją. Tai valstybei galėtų atsieiti 20-25 mln. litų. Priedėliai būtų kompensuojami šeimoms, kuriose pajamos vienam nariui nesiekia 525 litų. Ši įranga bus kompensuojama likus pusmečiui iki analoginės televizijos išjungimo ir tris mėnesius po to.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją