„Priklausomai nuo to, kokios projekcijos klostysis dėl mūsų pagrindinių eksporto partnerių, visų pirma svarbus yra Europos Komisijos požiūris į mūsų pagrindinių eksporto partnerių augimo perspektyvas. Realaus BVP augimo projekcija gali kisti į mažesnę pusę maždaug apie 1 procentinį punktą. Kol kas nesame atnaujinę projekcijų, tačiau pagrindas tai padaryti veikiausiai bus“, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje sakė finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Ji atkreipė dėmesį, kad kitų institucijų prognozės dėl 2012 m. BVP svyruoja nuo 3,5 proc. iki 4,2 proc.

„Visos jos atspindi tą patį dalyką – nerimą dėl eksporto rinkų plėtros“, – sakė ministrė.

Dabartinėse Finansų ministerija prognozėse numatyta, kad šiemet Lietuvos ekonomika augs 5,8 proc., kitąmet – 4,7 proc.

Paklausta, kaip Lietuvos situaciją gali pakeisti neramumai Graikijoje, ministrė atsakė: „Dėl situacijos Graikijoje Lietuvos situacija gali mažai blogėti, bet Lietuvos situaciją veikia situacija euro zonoje ir tarptautinėse finansų rinkose. Kuo ilgiau tęsis sumaištis, kuo ilgiau nebus aišku, kuo viskas baigsis, tuo didesnės su tuo susijusios rizikos“.

„Aš manau, sprendimu surengti referendumą Graikijos Vyriausybė kažkuria prasme nubraukė euro zonos viršūnių susitikimo rezultatą, įtampos nuslūgimą, kurį davė euro zonos viršūnių sprendimai. Atkurti pasitikėjimą bus labai sunku. Deja, tai priklausys nuo euro zonos viršūnių ir pačios Graikijos“, – tvirtino I. Šimonytė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją