"Dabar yra ženkliai daugiau aktyvumo, iniciatyvos. Aš manau, kad prieš tai dirbęs banko vadovas buvo minkštesnis, liberalesnis. Reikėjo žymiai griežčiau jau anksčiau dirbti, tuo labiau kad asmeniškai esu girdėjusi iš banko valdybos narių, kurie turėjo kitokią nuomonę, bet jų buvo mažuma, kad jie norėjo aktyvumo, operatyvumo, griežtesnės priežiūros komercinių bankų atžvilgiu", - Lietuvos radijo laidoje "Akiračiai" penktadienį teigė Seimo pirmininkė.

I. Degutienė apie „Snoro” banką minėjo prieš porą metų, pasigirdus kalboms, kad „Snoras” esą yra nepatikimas, kalbėjusi su buvusiu Lietuvos banko pirmininku, kuris ją tada užtikrino, kad bankas yra mokus ir jokių problemų nėra. Seimo pirmininkės pastebėjimu, Lietuvos bankas dabar tiesiog atliko tas funkcijas, kurias ir turėjo atlikti, ir atliko jas gerai.

"Manau, šiuo atveju tikrai Lietuvos bankas labai greitai, atsakingai kartu su Vyriausybe sureagavo. Problemos buvo sprendžiamos ekstraordinariai, ne taip kaip visada. Mes esame pripratę, kad turi įvykti bankrotas. Bankroto pasekmės būtų žymiai liūdnesnės, šiuo atveju praktiškai tai yra banko išsaugojimo operacija" , - tvirtino Seimo pirmininkė.

Pasak I. Degutienės, tik nacionalizacija galėjo padėti žmonėms ir įmonėms išsaugoti banke esančius indėlius. Ši pamoka, jos teigimu, išmokta iš latvių, kurie su panašiomis problemomis susidūrė prieš trejus metus.

Seimo pirmininkė džiaugėsi, kad Seimas, nors reikėjo pakeisti iš anksto suplanuotą darbotvarkę, sugebėjo greitai suvokti, kas atsitiko, ir operatyviai priimti įstatymus, reikalingus sukurti teisinę bazę banko nacionalizacijai vykdyti. Ji teigė tikinti, kad jau pirmadienį bus atnaujintos visos banko operacijos.

Mano, kad R.Šarkinas būtų pasielgęs atsargiau

Buvęs centrinio banko vadovas R. Šarkinas tikriausiai būtų pasielgęs atsargiau dėl susidarusios padėties dabar nacionalizuotame banke "Snoras", mano buvęs "Snoro" viceprezidentas ir vidaus reikalų ministras Romasis Vaitekūnas.

"Mažai pažįstu dabartinį Lietuvos banko valdybos pirmininką (Vitą Vasiliauską - BNS), bet su Reinoldijumi Šarkinu teko nemažai druskos suvalgyti, ir ministru būnant Vyriausybėje, ir vėliau bendraujant su juo. Nei kompetencijos, nei padorumo mes iš jo neatimsime. Aš garantuoju, kad Reinoldijus Šarkinas būtų pasielgęs galbūt ne taip pat drastiškai, atsargiau," - penktadienį viešoje diskusijoje kalbėjo R.Vaitekūnas.

Lietuvos bankui R.Šarkinas vadovavo 15 metų. Nuo balandžio 16 dienos Lietuvos bankui vadovauja 37-erių teisininkas Vitas Vasiliauskas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją