Anot jo, trečiąjį šių metų ketvirtį, palyginti su atitinkamu 2010-ųjų laikotarpiu, Lietuvoje užfiksuotas 6,6 proc. ekonomikos ir 38 proc. eksporto augimas yra vienas didžiausių Europos Sąjungoje.

"Tai neįtikėtinas pasiekimas po žiaurios finansinės krizės - prisiminkime, kad Lietuvos BVP 2009 metais smuko 14,7 procento. Tai paaiškinti galima griežta Vyriausybės politika. Lietuvos pasiekimai yra dažnai ignoruojami ar sumenkinami, nes jos kaimynės Estija ir Latvija taip pat pasiekė panašių stebuklų, bet jos visos yra tikros didvyrės", - rašo ekonomistas.

A. Aslundo teigimu, po 2008 metų Seimo rinkimų šalį valdanti Andriaus Kubiliaus Vyriausybė ėmėsi radikalių kovos su ekonomine krize priemonių, kurios besitęsiant ekonominiam nuosmukiui 2009-ųjų gegužę buvo dar labiau sugriežtintos.

"Be greitos Vyriausybės reakcijos, Lietuvai būtų kilusi grėsmė neįvykdyti skolinių įsipareigojimų", - tvirtina A. Aslundas.

Anot jo, tai leido Lietuvos Vyriausybė sugebėjo įvykdyti fiskalines korekcijas neprašant finansinės paramos iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF).

"Daugelio nuostabai, Lietuva sugebėjo išsaugoti tarptautinės kredito rinkos pasitikėjimą", - sakė ekonomistas.

A. Aslundo teigimu, Lietuvos Vyriausybė tinkamai pasirinko "vidaus devalvacijos" (darbo kaštų - visų pirma atlyginimų mažinimo) kelią ir taip paskatino verslo efektyvumą ir konkurencingumą, rūpinosi darbo santykių liberalizavimu ir verslo aplinkos gerinimu, pradėjo aukštojo mokslo reformą ir tinkamai įsisavino Europos Sąjungos (ES) paramos lėšas.

"Viena iš geriausiai saugomų paslapčių Europoje yra tai, kaip puikiai dabartinė Vyriausybė vykdė ekonominę politiką. Šalies tarptautinis konkurencingumas niekada nebuvo pakirstas, bet dabar jis labai pagerėjo. Lietuvos Vyriausybė įrodė, kad vidaus devalvacija buvo įmanoma ir naudinga", - tvirtina A. Aslundas.

Lietuvos Finansų ministerija prognozuoja, kad šalies ekonomika šiemet augs 5,8 procento. Europos Komisijos teigimu, Lietuvos bendrojo vidaus produkto augimas šiemet bus sparčiausias Europos Sąjungoje (ES).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)