Įstatymų projektų paketą, numatantį papildomus mokesčius, penktadienį vakare pateikė Seimo nariai Vitas Matuzas, Jurgis Razma, Vytenis Andriukaitis ir Kęstutis Daukšys.

Iš palūkanų tikisi surinkti 55 mln. Lt

15 proc. gyventojų pajamų mokesčiu siūloma apmokestinti didesnes nei 200 litų per metus palūkanas, gaunamas už vertybinius popierius, bankuose laikomus indėlius ir suteiktas paskolas.

Vadinasi, jei gyventojas turi bent 10 tūkst. Lt indėlį ir gauna 2 proc. metines palūkanas, jis, pritaikius mokesčio tarifą, valstybei turės atiduoti 30 Lt.

Įstatymo projekto aiškinamajame rašte nurodoma, kad Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, 2010 m. gyventojams buvo išmokėta daugiau nei 350 mln. Lt įvairių rūšių neapmokestinamųjų palūkanų.

„Atsižvelgiant į minėtą, bei įvertinus tai, kad faktiškai gaunamų palūkanų suma yra dar didesnė, nes tiek gyventojai, tiek palūkanas išmokantys asmenys privalo deklaruoti tik 10 000 Lt sumą viršijančias palūkanas, preliminariais duomenimis priėmus Įstatymo projektą į nacionalinį biudžetą galėtų būti papildomai gauta apie 55 mln. Lt pajamų iš gyventojų pajamų mokesčio”, skaičiuoja įstatymo rengėjai.

Automobilio mokestis - nuo 900 Lt

Taip pat siūloma apmokestinti galingesnius nei 150 kilovatų galios per pastaruosius 10 metų registruotus automobilius, didesnės nei 50 kilovatų galios motociklus, taip pat jachtas ir lėktuvus. Mokestis už automobilius bus skaičiuojamas po 0,5 lito už 1 kilovatą per mėnesį. Vadinasi, per metus automobilio mokestis prasidės nuo 900 Lt.

Motociklams taikomas 0,5 Lt už vieną kilovatą mokesčio tarifas per mėnesį.

Burinėms jachtoms taikomas 30 Lt už jachtos gabaritinio ilgio metrą per mėnesį, jei jos ilgis viršija 10 gabaritinių ilgio metrų ir, jei ji nėra skirta komerciniams tikslams.

Orlaiviams, išskyrus oro balionus, taikomas 0,3 Lt mokesčio tarifas už vieną maksimalios kilimo masės kilogramą per mėnesį.

Numatoma, kad į biudžetą už transporto mokesčius įplauktų papildomi 38 mln. Lt

Iš NT mokesčio gautų tik 17 mln. Lt

1 proc. dydžio nekilnojamojo turto mokesčiu siūloma apmokestinti didesnės nei 1 mln. Lt vertės turtą.

Tiesa, mokestinis efektas būtų nedidelis – įstatymo rengėjai skaičiuoja, kad iš nekilnojamojo turto priemonių mokesčio pavyktų surinkti tik 17 mln. Lt, be to, reikėtų papildomų išlaidų mokesčio administravimui.

Tikimasi, kad priėmus naujus įstatymus į valstybės biudžetą papildomai būtų surinkta iki 100 mln. litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)