Gyventojų pajamų mokesčių įstatymo pataisos, kurioms po pateikimo pritarė Seimas, numato, kad pajamos iš palūkanų, vertybinių popierių ar kito turto pardavimo būtų apmokestinamos tuo pačiu 15 proc. tarifu, jei per metus viršija 200 litų ribą.

Šiuo metu neapmokestinamosioms pajamoms priskiriamos bet kokios palūkanos už Europos ekonominės erdvės valstybių (visos Europos Sąjungos valstybės, taip pat Islandija, Norvegija, Šveicarija) kredito įstaigose laikomus indėlius, nepriklausomai nuo gaunamų palūkanų sumos.

Neapmokestinamosioms pajamoms priskiriamos ir palūkanos už vertybinius popierius, jeigu šie vertybiniai popieriai išperkami ne anksčiau negu po 366 dienų nuo jų išleidimo dienos. Taip pat neapmokestinamos ir palūkanos už suteiktas paskolas, jeigu paskola pradedama grąžinti ne anksčiau kaip po 366 dienų.

„Reikia turėti dešimt tūkstančių litų, kad gautum vidutines bent 200 litų palūkanas, nemanau, kad laikančius 10 tūkst. litų galima laikytis pačiais vargingiausiais“, - iš Seimo tribūnos kalbėjo pataisų vienas iniciatorių konservatorius Vitas Matuzas. Anot jo, tik Lietuvoje ir Kipre yra neapmokestinamos indėlių palūkanos.

„Ar nemanote, kad gali paskatinti atsiiminėti indėlius iš bankų, ypač, kurie siūlo didesnes palūkanas ir taip sukelti tam tikrą finansinį nestabilumą šalyje?“, - klausė Liberalų sąjūdžio vadovas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis, anksčiau ne kartą išreiškęs neigiamą poziciją dėl tokio apmokestinimo.

„Ar dešimt tūkstančių litų riba, kurią žmonės pagrabui pasidėjo, ar tai ta riba, kurią reikia apmokestinti? (...) Aš neprieštarauju, indėlius reikia apmokestinti, bet ne nuo tokių sumų“, - piktinosi socialdemokratė Birutė Vėsaitė. Jos partijos kolega Vytenis Andriukaitis pritarė idėjai apmokestinti palūkanas.

„Esu iš tų, kurie turi indėlį banke, kiek daugiau nei 10 tūkst. litų ir norėčiau sumokėti tuos 200 litų metinį mokestį. Nėra nieko geriau nei asmeninis pavyzdys. (...) Tie, kurie turi šiek tiek daugiau indėlių, gali įnešti daugiau į solidarumo fondą“, - kalbėjo V. Andriukaitis ir tęsė, kad Kipre neapmokestinamos tokios palūkanos dėl to, kad šalis garsėja ofšorinėmis kompanijomis.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, 2010 m. gyventojams buvo išmokėta daugiau nei 350 mln. litų įvairių rūšių neapmokestinamųjų palūkanų. Faktiškai gaunamų palūkanų suma yra dar didesnė, nes tiek gyventojai, tiek palūkanas išmokantys asmenys privalo deklaruoti tik 10 tūkst. litų sumą viršijančias palūkanas.

Apmokestinus palūkanas tikimasi per metus į biudžetą surinkti apie 55 mln. litų gyventojų pajamų mokesčių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)