Šias funkcijas iki šiol atliko dabar likviduojamos Vertybinių popierių ir Draudimo priežiūros komisijos, Lietuvos banko Kredito įstaigų priežiūros departamentas. Už vartotojų ir finansų institucijų ginčų nagrinėjimą buvo atsakingos Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnyba bei Draudimo priežiūros komisija.

„Įstatymų leidėjų sprendimas po vienu – Lietuvos banko – skėčiu sutelkti finansų įstaigų priežiūrą priimtas siekiant šią valstybei itin svarbią funkciją padaryti veiksmingesnę ir mažiau kainuosiančią biudžetui. Priežiūros tarnybos ekspertai, suburti į specializuotus skyrius, platesniu mastu analizuos finansų institucijų rizikas, o tai didins priežiūros efektyvumą, finansų sistemos stabilumą“, – banko pranešime cituojamas Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Pasak jo, žengiant į iki šiol Lietuvos bankui naują sritį – klientams teikiamų finansinių paslaugų priežiūrą, bus kreipiamas ypatingas dėmesys į nešališką ir operatyvų ginčų nagrinėjimą bei tinkamą vartotojų informavimą.

Priežiūros tarnybos direktoriumi tapo 33-ejų ekonomistas, socialinių mokslų daktaras Vytautas Valvonis, pastaruoju metu dirbęs Lietuvos banko valdybos pirmininko konsultantu.

Tarnybą sudaro du departamentai. Riziką ribojančios priežiūros departamento direktore tapo 42-ejų ekonomistė, socialinių mokslų daktarė Aldona Jočienė, buvusi Lietuvos banko Kredito įstaigų priežiūros departamento Bankų inspektavimo skyriaus viršininkė.

Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktoriumi paskirtas 33-ejų ekonomistas Vilius Šapoka, buvęs Vertybinių popierių komisijos pirmininkas.

Riziką ribojančios priežiūros departamente veikia dešimt skyrių. Iš jų trys užsiima finansų institucijų priežiūra (Bankų priežiūros, Draudimo priežiūros, Kitų finansų įstaigų priežiūros skyriai), penki analizuoja įvairias rizikas (Kredito rizikos, Rinkos ir likvidumo rizikos, Operacinės rizikos, Rizikos modeliavimo, Valdymo ir vidaus kontrolės skyriai), licencijas išduos Licencijavimo skyrius, o finansų įstaigų reguliavimo standartų tobulinimu rūpinsis Priežiūros politikos skyrius.
Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamentą sudaro penki skyriai: Finansinių paslaugų ir rinkų politikos, Finansinių paslaugų ir rinkų analizės, Finansinių paslaugų priežiūros, Reguliuojamos rinkos priežiūros, Vartotojų apsaugos ir švietimo.

Priežiūros tarnyboje dirbs apie 115 darbuotojų iš Lietuvos banko Kredito įstaigų priežiūros departamento, Vertybinių popierių ir Draudimo priežiūros komisijų.

Priežiūros tarnyba įsikūrė Lietuvos banko patalpose Vilniuje, Žirmūnų g. 151.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją