„Planuojame pradėti su trimis-keturiais žmonėmis, nes dabar leidimas gaunamas atstovybei, o ne pačiam bankui, todėl finansinių operacijų neatlikinėsime. Taigi pradžioje bus vadovas, pavaduotojas ir administratorius. Atstovybę atidarysime iškart, kai tik gausime paskutinius dokumentus iš Lietuvos banko. Tai turėtų būti padaryta šį mėnesį arba kito mėnesio pradžioje“, – DELFI sakė banko atstovybės Lietuvoje vadovas Elmaras Milinavičius.

Jo teigimu, tikslesnė banko veiklos kryptis paaiškės atlikus rinkos tyrimus.

Elmaras Milinavičius
„Bankas domisi investicine veikla, vertybiniais popieriais. Vėliau bus atidarytas filialas arba dukterinis bankas. Rusijoje šis bankas daugiausiai dirba su smulkiu ir vidutiniu verslu. Taigi ir Lietuvoje tikimės daugiausiai dirbti su verslu. Taip pat Rusijoje jis užima 18 vietą pagal kreditavimą įmonėms, kurios stato butus arba verslo centrus“, – kalbėjo E. Milinavičius.

Banko filialas arba dukterinis bankas Lietuvoje gali atsirasti ne anksčiau nei šį rudenį.

Jo teigimu, Rusijos bankas nusprendė plėstis Europoje, todėl atidaro atstovybę Lietuvoje. Svarstoma plėtra ir į Vokietiją, Latviją.

Šiuo metu Lietuvoje filialo ar dukterinio banko neturi nė vienas rusiško kapitalo bankas. „Snoro“ banką, kurio didžiausias akcininkas buvo Rusijos pilietis Vladimiras Antonovas, Vyriausybė ir Lietuvos bankas lapkričio viduryje nusprendė nacionalizuoti.

E. Milinavičius po nesėkmingos „Snoro“ baigties nesibaimina dėl jo vadovaujamos atstovybės darbo.

„Žmonės su laiku pamatys, kaip dirbame. Be to, Lietuvoje bus labai sugriežtinta bankų darbo tvarka. Manau, kad žmonės supras, jeigu bankas dirba, yra griežtai prižiūrimas įstatymų, taigi yra normalus Lietuvos bankas. Žinoma, tai pliusų pradžioje neduoda, reikės daugiau įdirbio aiškinamajam darbui, bet tai nėra gąsdinantys dalykai“, – dėstė jis.

Bankas kol kas neskelbia, kokią dalį Lietuvos rinkos pyrago tikisi atsiriekti.

„Tikslūs skaičiai dar nėra sudėlioti, bet jeigu nesitikėtume, tai ir neitume. Akcininkai, o 40 proc. valdo amerikiečiai ir 60 proc. rusai, mato, kad įdirbį reikia daryti jau dabar, kai viskas yra ramiau. Paskui, kai ekonomika atsigauna, jau reikia būti pasiruošusiam, o ne pradėti vežimą tvarkyti“, – sakė pašnekovas.

Rusijos žiniasklaidoje skelbiama, kad daugiau nei 38 proc. banko akcijų valdo Rusijos piliečiai Vladimiras Gudkovas ir Vladimiras Udalcovas, įmonei „Starr International Company Inc.“ priklauso maždaug 20 proc. akcijų, o „J.C.Flowers&Co“ kartu su „FPK Capital“ valdo dar 19,99 proc. akcijų.

Reikės laikyti griežtų reikalavimų

Giedrius Simonavičius
Lietuvos banko Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Giedrius Simonavičius DELFI sakė, kad šis bankas yra paprašęs leidimo steigti atstovybę, kuri negali vykdyti finansinių operacijų, o jos pagrindinė funkcija – klientų konsultavimo, informavimo veikla.

„Jeigu ateityje bus steigiamas filialas ar dukterinis bankas, tai sėkminga veikla ir konkurencija su jau veikiančiais bankais įmanoma tik laikantis giežtų tarptautinių bankininkystės reikalavimų. Jei taip bus, didesnė konkurencija bankiniame sektoriuje suteiks tik daugiau galimybių klientams“, – kalbėjo jis.

Lietuvos bankui Rusijos banko pateikti dokumentai dėl atstovybės steigimo dar nagrinėjami. Pasak G. Simonavičiaus, galima tikėtis, kad artimiausiu metu klausimą bus pasiūlyta svarstyti Lietuvos banko valdybai.

Kitų Rusijos bankų prašymų dėl veiklos mūsų šalyje Lietuvos bankas nėra gavęs.

DELFI primena, kad naujai įsteigtos Lietuvos banko Priežiūros tarnybos vadovas Vytautas Valvonis interviu DELFI tvirtino, kad planuojama griežtinti reikalavimus kredito įstaigų akcininkams ir vadovams. Svarstoma organizuoti kvalifikacinius egzaminus vadovams, iš akcininkų reikalauti nepriekaištingos reputacijos.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas anksčiau tvirtino, kad kuo didesnė konkurencija bankiniame sektoriuje, tuo geriau.

„Ar Rusija, ar Kinija, ar Zimbabvė, ar Burundu Murundu, ar Marsas, kuo didesnė konkurencija tuo geriau. Šiuo atveju, aš neturiu jokių išankstinių nusistatymų“, – lapkričio pradžioje yra sakęs V. Vasiliauskas.

Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas anksčiau yra sakęs, kad apie atstovybes Lietuvoje galvoja keli Rusijos bankai.

Anksčiau buvo skelbta apie didžiausio Rusijos banko „Sberbank“ planus plėstis į Baltijos šalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją