„Orlen Lietuva“ naftos perdirbimo produktų gamyklos Komunikacijos skyriaus vadovas Audrius Stasiulaitis teigia, kad nuo šių metų pradžios pastebimas naftos produktų brangimas Europos rinkose yra tiesiogiai susijęs su kylančia naftos kaina, kuriai įtakos turi geopolitinė įtampa Irane, antroje pagal išgaunamos naftos kiekį OPEC šalyje.

„Be šios priežasties, reikia paminėti nemažėjantį degalų poreikį Kinijoje ir išaugusį investuotojų susidomėjimą žaliavų rinkomis. Kitas svarbus veiksnys yra dėl problemų euro zonoje euro atžvilgiu pakilęs JAV dolerio kursas. Istoriškai nusistovėjęs JAV dolerio ir naftos kainų kompensacinis mechanizmas šiuo metu neveikia – tuo pačiu metu kyla ir naftos kainos, ir dolerio kursas“, - sakė A. Stasiulaitis.

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentas Lukas Vosylius laikosi panašios nuomonės.

„Brango dėl pasaulinių tendencijų, kas tai turėjo daugiausiai įtakos, aš vienareikšmiškai atsakyti negaliu, kartais neramumai, toje pačioje Nigerijoje, turi tiesioginį ryšį, o kartais kas nors tuo naudojasi ir šitoje rinkoje užtenkamai yra ir spekuliacijų“, - sakė L. Vosylius. Jis pastebi, kad dyzelino kaina auga sparčiau nei benzino ir gali būti, kad artimiausiu metu dyzelinas kainuos brangiau. Kol kas šios kuro rūšies brangimą jis aiškina išaugusia paklausa šaltuoju metu laikotarpiu.

„Tikėtis, kad dyzelino kaina sumažėtų, būtų sudėtinga. Rinkos žaidėjai kalba apie tai, kad dyzelinas yra naudojamas šildymui lygiai taip pat ir išaugusi ta paklausa laiko kainą tame lygyje. Prognozių nėra, kad jos kristų (...) Užtenka neramumų nors vienoje šalyje, išgaunančioje naftą ir kainos pajuda. Kas gali paneigti, kad ateityje dyzelinas perkops benzino kainą?“, - sakė L.Vosylius.

Tiek jis, tiek A. Stasiulaitis nuo kainų prognozių susilaiko.

Statistikos departamentas savo ruožtu prognozuoja, kad sausį infliaciją daugiausia ir lems augančios degalų kainos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją