„Akivaizdu, jog pats parlamentas viešai išreiškia abejones dėl įvykdytos nacionalizacijos pagrįstumo ar net teisėtumo“, - vertindamas galimos komisijos užduočių sąrašą DELFI teigė advokatas.

„Nagrinėjantis prašymą D. Britanijos teismas turi teisę ir net pareigą atsižvelgti į visas svarbias aplinkybes. Seimo nurodytos aplinkybės tiesiogiai susijusios su buvusiems banko „Snoras“ vadovams pareikštų įtarimų, dėl kurių Lietuva juos prašo išduoti, pagrįstumu ir galimu „politizavimu“, - teigė R. Valūnas. 

Anot jo, D. Britanija laikoma viena „problematiškesnių“ ES valstybių narių vykdant Europos arešto orderį, nes ji nėra visiškai perkėlusi į savo nacionalinę teisę Europos arešto orderio procedūros nuostatų. Dėl to išdavimo klausimas gali būti nagrinėjamas ne 60 dienų, bet metus ar ilgiau.

„Todėl R. Baranausko ir V. Antonovo gynyba turėtų visas galimybes prašyti Vestminsterio magistratų teismo nepriimti sprendimo iki Seimo sudaryta komisija nepateiks išvadų“, - sakė advokatas.
Komisijos iniciatorius tvarkietis Valentinas Mazuronis, sprendimą nacionalizuoti banką antradienį kalbėdamas iš Seimo tribūnos vertino kaip „nelogišką“ ir „neteisingą“. 

„Iš esmės tų klausimų yra daug, kodėl buvo taip skubiai nacionalizuotas (...) Ar reikėjo nušauti šunį vien todėl, kad jame užsiveisė blusos? Man atrodo, kad ne“, - sakė V. Mazuronis.

„Esu pasirengęs stoti prieš bet kokią komisiją ir atsakyti į bet kokius komisijos klausimus. Nenoriu tik vieno dalyko - politizavimo. Deja, kai kurie Seimo nariai norėtų tuo užsiimti“, - posėdžio metu sakė Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas, dar anksčiau prašęs Seimo nesudaryti tokios komisijos.

Jei komisija bus sudaryta, čia dirbantys Seimo nariai turės atsakyti į dvi dešimtis klausimų tarp jų ir į tai, ar komercinių bankų priežiūra efektyvi, pirmiausia - „Snoro“ bankroto atveju.

Bankroto byla nemažai turto iššvaisčiusiam ir nemokiam „Snoro“ bankui iškelta pernai gruodžio 7-ąją. Vyriausybė „Snorą“ nacionalizavo lapkričio 16-ąją. Du didžiausi buvę „Snoro“ akcininkai šiuo metu yra Londone, kur nesutinka su galimu išdavimu Lietuvai, tvirtindami, kad čia persekiojami yra dėl politinių motyvų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją