SEB banko Lietuvoje analitikė Julita Varanauskienė pastebi, kad valstybės ir privačiame sektoriuje dirbančiųjų vidutinis darbo užmokestis (VDU) panašus: atitinkamai 2245 ir 2036 litų (2011 m. III ketv. duomenimis), tačiau maždaug pusė valstybės sektoriuje dirbančių ir du trečdaliai privačiame sektoriuje dirbančių 2010 m. turėjo uždirbti mažiau negu vidutinis darbo užmokestis.

Sunkmečiu 2008 -2011 m. labiausiai sumažėjo darbuotojų tiek viešame, tiek privačiame sektoriuje, kurie uždirbo 3501-5500 litų.

Julija Varanauskienė
„Tačiau valstybės sektoriuje tas sumažėjimas įvyko didėjant uždirbančių 1501-2000 litų daliai, o privačiame sektoriuje - uždirbančių iki 1000 litų daliai“, - pastebi J. Varanauskienė.

2008 m. VDU bruto valstybiniame sektoriuje siekė 2390 litų, privačiame – 2279 litus. Pernai atitinkamai siekė 2245 ir 2036 litų. Tai rodo, anot analitikės, kad VDU valstybiniame sektoriuje ne tik didesnis, bet mažiau svyruojantis nei privačiame sektoriuje.

Tačiau valstybiniame sektoriuje labiausiai sumažėjo daugiausia uždirbančių darbuotojų, kurių mėnesinis atlygis viršydavo 5500 litų. Privačiame sektoriuje tiek uždirbančių darbuotojų skaičius keitėsi mažiau, labiausiai sumenko 2500-5500 litų uždirbančių darbuotojų skaičius.

„Dideles pajamas uždirbantys valstybinio sektoriaus darbuotojai yra jautresni - gal labiau dėl visuomenės spaudimo, o brangiai apmokami privataus sektoriaus aukščiausios kvalifikacijos specialistai ir vadovai - pajamų sumažėjimui mažiau jautresni“, - sakė J. Varanauskienė.

Šiemet augimas priklausys ekonominės padėties

VDU augimas pernai po truputį lėtėjo: nuo 2,5 proc. 2011 m. antrąjį ketvirtį iki 1,6 proc. trečiąjį ketvirtį.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos analitikas Aleksandras Izgorodinas teigia, kad lėtesnį darbo užmokesčio padidėjimą lėmė gerokai silpnesnis nei antrąjį 2011 m. ketvirtį atlyginimų padidėjimas privačiame sektoriuje – jeigu 2011 m. antrąjį ketvirtį algos privačiame sektoriuje paaugo 2,6 proc., tai trečiąjį ketvirtį algų prieaugis tesiekė 1 proc.

Aleksandras Izgorodinas
„Sulėtėjęs atlyginimų augimas privačiame sektoriuje nestebina, turint omeny pablogėjusią makroekonominę situaciją išorės rinkose (nuo kurių Lietuva itin priklausoma), sumenkusį verslininkų optimizmą bei akivaizdžius Lietuvos ūkio apsukų sulėtėjimo požymius“, - sako A. Izgorodinas.

Pasak jo, privačiame sektoriuje atlyginimų augs, tačiau labai skirtingai dėl kelių priežasčių: visiems vienodai algos nekils dėl didelio nedarbo lygio, kuris siekia 14,8 proc., ir galimų išorinių ekonominių sunkumų.

„Turint omeny, kad atlyginimų tendencijos tiesiogiai priklauso nuo padėties darbo rinkoje, didelis nedarbas reikšmingai ribos atlyginimų prieaugį privačiame sektoriuje. Iš kitos pusės, atlyginimų didėjimą ir toliau skatins kvalifikuotų specialistų trūkumas“, - sako analitikas. Pasak kurio, Lietuvoje vyrauja itin pavojinga nedarbo forma – struktūrinis nedarbas, kada darbo paklausa neatitinka darbo pasiūlos: 50 proc. bedarbių Lietuvoje yra šiuo metu yra ilgalaikiai, t.y. neturi darbo ilgiau nei vienerius metus, o tai puikiai atspindi didelį neatitikimą tarp darbuotojų pasiūlos ir paklausos pusės.

„Savo ruožtu, didelė kvalifikuotų specialistų paklausa bei akivaizdus tokių specialistų trūkumas ir toliau kels darbo užmokesčio kartelę aukštyn. Todėl atlyginimų prieaugio artimiausiu metu pirmiausiai sulauks kvalifikuota darbo jėga“, - teigia jis.

Visų praėjusių metų rezultatai apie darbo užmokestį turėtų būti paskelbti balandį. Tikslesnius duomenis apie visas gyventojų pajamas, ne tik iš pagrindinės darbovietės, pavasarį skelbia Valstybinė mokesčių inspekcija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją