Tokią idėją V. Lašas išsakė pirmadienį dalyvaudamas Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto diskusijoje „Lietuva po 20 metų“.

„Prieš keletą metų mes pabandėme padaryti tokį dalyką: kad vadovams nereikėtų per daug galvoti, sakom, gal pabandom, tegul kiekvienas pabando nusistatyti atlyginimą pats. Tai atrodė utopija, bet mes tą padarėme ir paskui ne kartą apie tai teko daug kam pasakoti. Pradžioje atrodo neįtikėtina, bet kai pasitiki žmonėmis, jie tą pasitikėjimą įvertina ir supranta, kad tą atlyginimą galima pasiskirti suprantant visas realybes, kurios yra. Ir aš sakau, galbūt mes, visi piliečiai irgi norėtume tą turėti?„ - svarstė verslininkas.

Vladas Lašas
„Norėjau paklausti premjero arba Vilniaus mero – galbūt mes galėtume skirti penkerius ar dešimt metų, kad Vyriausybė ir visuomenė pasiruoštų, tada galėtume ir mokesčius pasiskirti kiekvienas pats? Tai atrodo utopija, bet kiekviena nauja idėja iš pradžių yra tokia“ - tęsė V. Lašas.

Tuo tarpu Vilniaus meras Artūras Zuokas pasakoja, kad apytiksliai 2005-aisiais metais savivaldybėje buvo nuspręsta paviešinti, kiek uždirba atitinkamų grandžių savivaldybės įmonių ar kitų jos kompetencijos sričiai priklausančių įstaigų darbuotojai bei vadovai. Pasak A. Zuoko, prieš pat paskelbiant duomenis jis sulaukė daugybės vadovų prašymų susimažinti atlyginimus.

„Buvo per didelė disproporcija tarp įmonės vadovų ar finansininkų, kurie turi teisę spręsti, kol kolektyvas nežinojo. Tas žinojimas mums padėjo staigiai išspręsti atlyginimų dydį, nes buvo bijoma reakcijos iš aplinkos. Todėl dėl to, ką pasakė ponas V. Lašas: aš manau, kad kiekviena laisvė, kuri duodama, nėra lengvai realizuojama, bet bet kuriuo atveju tai yra geriau negu bandyti viską reglamentuoti, aprašyti ir visa kita“, - svarstė Vilniaus meras, pridūręs, kad Lietuvoje įstatymų leidyba kaip tik eina smulkmeniško reglamentavimo kryptimi.

A. Zuokas taip pat pažadėjo, kad kai Vilniuje bus kuriama nauja viešoji įstaiga, jos darbuotojai atlyginimus galės nusistatyti patys, tuo tarpu premjeras Andrius Kubilius teigė dar galįs pasiūlyti, kad savivaldybės pačios suformuotų savo biudžetus.

DELFI primena, kad savivaldybių biudžetus iš dalies formuoja Seimas, tvirtindamas valstybės ir savivaldybių biudžetus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)