Abu politikai tokią savo poziciją grindžia pirmiausiai tuo, jog ši investicija sumanyta be konkurso, „Dalkiai“ suteikiant išimtines teises. Tai esą padėtų monopolizuoti šilumos ūkį.

Be to, D. Grybauskaitės teigimu, tokio pajėgumo katilinės reali kaina – ne pusė milijardo, o maždaug 300 mln. Lt.

„Pasirodo, kad biokuro katilų statybą taip pat siūloma vykdyti be konkurencijos ir be konkursų, kaip tai padarė konkrečiai „Vilniaus energija“ vėl su „Dalkios“ pavyzdžiu, kur buvo pasiūlyta 300 MW galingumo katilinė už 500 mln. Lt, kai rinkoje tai kainuotų, jeigu tai būtų konkurso sąlygomis, tik apie 300 mln. Lt. Taigi vėl matome monopolio formavimą, monopolistų diktatą šilumos ūkyje. Ir to tikrai netoleruosime kartu su Vyriausybe”, - po pasitarimo bendrovėje „Grigiškės“ žurnalistams sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentė taip pat pareiškė teiksianti įstatymų pataisas, kurios jau kitą šildymo sezoną turėtų plačiau atverti kelią į rinką nepriklausomiems šilumos tiekėjams, kaip bendrovė „Grigiškės“, kuri esą galėtų tiekti apie 10 proc. Vilniui reikalingos šilumos, tačiau „Vilniaus energija“ jos prie rinkos neprileidžia.

„Grigiškių“ fabriko pavyzdys parodė, kad „Vilniaus energija“ neleidžia prisijungti nepriklausomiems tiekėjams, kurie gali tiekti pigesnę šilumą. Tai yra visoje valstybėje problema, o ypač – Vilniuje. Pasirodo, kad buvo daromi įvairūs dirbtiniai barjerai tam, kad pigesnė šiluma į Vilnių nepatektų. „Grigiškės“ gali teikti iki 10 proc. viso Vilniaus poreikio mažesnėmis kainomis. Taigi rytoj teiksiu įstatymą, kuriuo bus palengvintas prisijungimas (prie šilumos tinklų – DELFI) nepriklausomų šilumos tiekėjų visoje valstybėje“, - sakė prezidentė.

Kiek tokios permainos atpigintų šilumą – nei D. Grybauskaitė, nei A. Sekmokas nenurodė. Esą tokius skaičiavimus daryti dar anksti.

Biokuro rinkoje formuojasi „Icor“ monopolis

D. Grybauskaitė taip pat pastebėjo, jog monopolistinė situacija klostosi ir biokuro sektoriuje, su kuriuo siejamos didžiulės viltys tiek piginant šilumą, tiek siekiant energetinės nepriklausomybės. Šalies vadovė atvirai pasakė mananti, jog monopolis formuojamas didžiausio žaidėjo – koncernui „Icor“ (buv. „Rubicon Group“) priklausančios bendrovės „Bionovus“.

„Matome besiformuojantį monopolį ir biokuro rinkoje – tai „Bionovus“. Todėl be galo svarbu, ką jau pažadėjo ministras. Kovo 1 d. pradėti dujų biržos atidarymą, o vėliau – ir viso energetinio sektoriaus biržos įvedimą Lietuvoje. Tai yra be galo svarbu“, - pridūrė D. Grybauskaitė.

A.Sekmokas: monopolistas nori išlaikyti rinką

Ministras A. Sekmokas „Grigiškių“ neprileidimą prie šilumos ūkio aiškino paprastai.

„Be abejo, kiekvienas monopolistas nori išlaikyti savo rinką ir nenori ja dalintis“, - sakė ministras.

Pasak jo, tuo turėtų užsiimti kontroliuojančios institucijos – pavyzdžiui, Konkurencijos taryba. A. Sekmokas pridūrė manąs, kad „Grigiškės“ jau greitu metu bus prijungtos prie šilumos tiekimo tinklo.

Politiko teigimu, įstatymai čia nekalti. Mat, pavyzdžiui, Klaipėdoje tokios situacijos nėra. „Klaipėdoje statoma atliekų deginimo įmonė, Klaipėdoje yra pakankamai didelis skaičius konkuruojančių šilumos tiekėjų, ir mes matome kitokią situaciją“, - pridūrė energetikos ministras.

Jis taip pat pažymėjo manantis, kad „Dalkia“ biokuro katilinės sostinėje negali statyti be konkurso.

„Tai turėtų būti daroma konkurso keliu. Negali būti, kad štai – yra vienintelis pasiūlymas, vienintelė kaina, ir ta kaina yra nustatyta iš anksto“, - reziumavo A. Sekmokas.

Teigia negalinti pirkti šilumos iš „Grigiškių"

Vilniečiams šilumą tiekianti „Vilniaus energija” nurodo, kad negali pirkti šilumos iš „Grigiškių”, nes ši nėra įgyvendinusi atsakingų institucijų nurodymų.

„Šiuo metu „Vilniaus energija“ negali supirkti šilumos iš AB „Grigiškės“, nes ši bendrovė nėra įgyvendinusi privalomųjų reikalavimų, kurie Valstybinės energetikos inspekcijos (VEI) ir Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) yra nustatomi visiems be išimties šilumos gamintojams", rašoma bendrovės pranešime.

Žadama, kad šilumos energijos supirkimas bus pradėtas vykdyti, kai tik bus įgyvendinti reikalavimai ir šiluma bus tiekiama priimtina kaina.

„Vilniaus energija” pabrėžia, kad „Grigiškės” savo šilumos energija pardavinėja brangiau, nei ją pagamina pati „Vilniaus energija”. Bendrovė pateikia duomenis, kad „Vilniaus energijos" šilumos gamybos kaina 2011 m. gegužę siekė 13,2 ct/kWh, o „Grigiškių” - 15,79 ct/kWh.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)