Penktadienį Antikorupcijos komisija paviešino pokalbio su G.Vainausku stenogramas.

G.Vainauskas teigė abejojęs, ar šaltinis gali būti generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis, kurį su dienraščio pavaduotoju bei akcininku Algimantu Budriu (jis turi 8,1 proc. dienraščio įmonės akcijų) sieja artimi ryšiai.

G.Vainausko teigimu, prasidėjus spaudimui dėl “Snoro”, buvo sudaryta grupė žmonių, kurie "Snoro" ir "Lietuvos ryto" santykiais domėjosi. "Visą tą laiką rinkome informaciją, ir kai gavome iš Generalinės prokuratūros patvirtinimą, D.Raulušaitis pasirašė, kad reikia imtis priemonių prieš “Snorą”, tas rašinys ir atsirado”, - komisijai aiškino G.Vainauskas.

Jis Antikorupcijos komisijai net nurodė tikslų laiką, kada buvo sprendimas dėl ikiteisminį tyrimo pradėjimo pasirašytas: “Jeigu neklystu, jis kažkur apie pusę dviejų pasirašė ar kada tą savo raštą prokuratūroje, tada buvo suprantama, kad gresia negeri dalykai", - teigė jis.

G.Vainauskas neįvardija konkrečių šaltinių, kas ir iš kur gavo informaciją apie valdžios veiksmus prieš "Snorą. Jis teigia, kad problemą analizavo grupė žurnalistų: “Jeigu teismas kažką kviesis, jų reikalas čia yra pasakyti ar nepasakyti. Aš ir taip per daug informacijos turiu, kad bet kuria (informacija- BNS) dar galvą apsikraučiau”, - aiškino "Lietuvos ryto" vienas savininkų. .

G.Vainauskas nepatvirtino ir nepaneigė, kad informacija galėjusi būti gauta iš FNTT.

"Aš negaliu patvirtinti, nes nežinau, iš kur gavo žurnalistai informaciją”, - sakė jis.

Dienraščio redaktorius pripažino žinojęs apie generalinio prokuroro pavaduotojo Dariaus Raulušaičio ir savo pavaduotojo, laikraščio akcininko Algimanto Budrio (jis turi 8,1 proc. dienraščio įmonės akcijų) artimus giminystės ryšius, tačiau paklaustas, ar D.Raulušaitis galėjo pranešti apie rengiamą teisėsaugos operaciją, liudytojas neatsakė.

"Nemanau nemanau nemanau .Nežinau, nežinau. Tikrai, bet nemanau", - aiškino G.Vainauskas.

Tolesni G.Vainausko paaiškinimai apie šaltinius, jo paties pageidavimu, viešai neskelbiami.

Jis teigė nežinojęs apie pačio banko "Snoras" veiklą. Bendraudamas su keliais banko atstovas redaktorius tvirtino susidaręs įspūdį, kad tai buvo patikimas bankas.

G.Vainauskas Seimo komisijai sakė manąs, kad "Snoras" nukentėjo dėl to, jog įsigijo "Lietuvos ryto" akcijų. Praėjusių metų gegužę, anot liudytojo, vienas iš banko akcininkų Raimondas Baranauskas jam pasakęs, jog Lietuvos bankas spaudžia jį priversti dienraštį nekritikuoti prezidentės.

"Vienintelė sąlyga buvo iškelta - visus galima kritikuoti, išskyrus prezidentę", - Antikorupcijos komisijai sakė G.Vainauskas.

Paklaustas, kas tą žinią R.Baranauskui perdavė, redaktorius tvirtino, kad tai buvo Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

G.Vainausko teigimu, pernai liepos mėnesį per V.Vasiliausko ir R.Barankausko bei kito buvusio banko akcininko Vladimiro Antonovo susitikimą vėl paprašyta - "jeigu norite ramiai gyventi, parduokite "Lietuvos ryto" akcijas.

Anot liudytojo, "Snoro" akcininkai tarsi buvo susitaikę, kad reikės parduoti dienraščio akcijas.

"Jie buvo lyg susitaikę, kad reikia atsisakyti tų akcijų, bet paskui nutarė, kad ne", - dėstė G.Vainauskas.

Pasak jo, "Snoro" akcininkai manė, kad nieko bankui negali nutikti, nes jame daug Lietuvos gyventojų laiko indėlius.

Laikraščio vyriausiasis redaktorius prisipažino pats su V.Vasiliausku nepažįstamas ir nėra bendravęs.

"Aš su V.Vasiliausku nesu net pažįstamas, nei bendravęs, todėl aš negaliu patvirtinti, ar tai buvo, ar nebuvo. Aš tik perduodu jums, ką man sakė R.Baranauskas", - stenogramose cituojamas G.Vainauskas.

Pats V.Vasiliauskas kategoriškai paneigė apie "Lietuvos ryto" akcijas kalbėjęs su "Snoro" akcininkais. Jis ketvirtadienį kreipėsi į "Lietuvos rytą", kad šis paneigtų tokias žinias. Dienraščiui nepaskelbus paneigimo per dvi savaites, Lietuvos bankas žada kreiptis į teismą.

Praėjusių metų lapkritį prieš pat "Snoro" nacionalizavimą dienraštis "Lietuvos rytas", cituodamas anoniminius šaltinius, pranešė, kad Generalinė prokuratūra jau pasirašė leidimus atlikti kratas viename bankų ir jo vadovų namuose. Konkretaus banko dienraštis nenurodė, tačiau teigė, jog taikinys yra "lietuviškas bankas". "Snoras" valdė daugiau nei trečdalį "Lietuvos ryto" akcijų .

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją