Pradėdamas ataskaitos pristatymą, A. Kubilius teigė įžvelgiantis keturias pagrindines problemas, kurias Vyriausybė sprendė ir turės spręsti ateityje. Šios problemos – ekonominės politikos, finansų sektoriaus tvarumas, energetinė nepriklausomybė ir šalies pažangumo siekis.

Kalbėdamas apie finansų tvarumą, premjeras priminė optimistiškai nuteikusios pirmosios metų pusės ekonomikos duomenis ir vėliau kilusią sumaištį dėl Graikijos, o vėliau – ir dėl „Snoro“ nacionalizavimo.

Jis taip pat pastebėjo, kad Europos ekonomikos stabilizavosi, bet „pradėjo drebėti politinės rinkos“. Čia premjeras veikiausiai turėjo omenyje taupymo politikos priešininkų triumfą Prancūzijos ir Graikijos rinkimuose.

„Su giliausia krize susitvarkyta visai neblogai“, - kalbėjo A. Kubilius, sykiu pažymėdamas, kad Lietuvai reikia ir toliau laikytis griežtos finansų politikos. Esą tam priežasčių nėra nei šalies viduje, nei Graikijoje ar Prancūzijoje.

„Būkime optimistai, bet ir realistai. Europa dar pilnai nepasveiko“, - pridūrė premjeras.

A. Kubilius taip pat ragino ginti Europos Sąjungos finansinės drausmės sutartį, kurią aštriai kritikuoja išrinktasis Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as. Esą tik vieninga ir finansiškai drausminga Europa bus pajėgi konkuruoti su kitomis rinkomis.

Sykiu jis kritikavo kai kurių Lietuvos partijų priešrinkiminius pažadus didinti mokesčius, kelti algas ir t.t. Esą tokius pažadus politikai jau seniai turėjo pamiršti.

„Eksperimentai su neatsakingu išlaidavimu, ekvilibristika su mokesčių lengvatomis, kaip parodė Lietuvos patirtis iki 2008 m. pabaigos, yra žalingi ir pavojingi“, - pažymėjo A. Kubilius.

Vienu svarbiausių valstybės prioritetų jis įvardijo energetiką: tiek naujų objektų statybas, tiek integraciją į Vakarų infrastruktūrą.

„Per 20 metų ne tik kad nepasiekėme didesnės pažangos, bet netgi paskutiniu laikotarpiu faktinė padėtis pasidarė sudėtingesnė, negu buvo pačioje pradžioje“, - kalbėdamas apie priklausomybę nuo Rusijos, išaugusią po Ignalinos atominės elektrinės uždarymo, konstatavo premjeras. Vis dėlto jis pasidžiaugė matantis „vis labiau konsoliduotą Europos energetikos politiką“.

Vyriausybės galva taip pat ragino nepriešinti Visagino atominės elektrinės ir suskystintų gamtinių dujų terminalo projektų su siekiu didinti biokuro panaudojimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (416)