„Šmeižto dekriminalizavimas tebėra svarbus mano tarnybos prioritetas. Tokios baudžiamosios bausmės kaip ši dusina išraiškos laisvę, įskaitant laisvę viešojo intereso atvejais kritikuoti įtakingus asmenis“, – teigiama ESBO pranešime spaudai.

Poziciją, kad Lietuvoje nedelsiant reikia dekriminalizuoti šmeižtą (už šmeižtą netaikyti baudžiamosios atsakomybės – DELFI), D. Mijatovič išdėstė ir savo laiške Lietuvos užsienio reikalų ministrui Audroniui Ažubaliui.

„Džiaugiuosi, kad jūs laikotės tokios pačios pozicijos šiuo klausimu – tai patvirtino jūsų Pasaulio spaudos laisvės dienai skirtas pranešimas 2012 metų gegužės 3 dieną. Prašau jūsų pasitelkti savo įgaliojimus, kad paskatintumėte Lietuvos vyriausybę inicijuoti šmeižto dekriminalizavimą“, – teigia ESBO atstovė žiniasklaidos laisvei.

D. Mijatovič taip pat sakė stebėsianti tolesnį D. Radzevičiaus bylos nagrinėjimą ir patikino, kad jos tarnyba yra pasirengusi suteikti Lietuvai bet kokią pagalbą ar ekspertizę dekriminalizuojant šmeižtą. Tokio pobūdžio konfliktus siūloma spręsti civiline tvarka.

Praėjusį penktadienį Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas paskelbė, kad LŽS pirmininkas D. Radzevičius savo rašinyje „Wikileaks: Tomkaus „Respublika“ išdavė ir pardavė žurnalistiką“ apšmeižė leidėją Vitą Tomkų ir jam turės atlyginti 10 tūkst. Lt neturtinę žalą. D. Radzevičiui taip pat paskyrta 2600 Lt bauda.

D. Radzevičius nuosprendį ketina skųsti.

Beje, susirūpinimą dėl D. Radzevičiui iškeltos bylos ESBO yra išreiškusi ir anksčiau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)