N. Veličkienės skundą kaip nepagrįstą atmetęs teismas pažymėjo, kad Vilniaus miesto apylinkės prokuratūroje pagal verslininkės pareiškimą pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo užsienio bendrovių atstovų dokumentų klastojimo „nėra pakankamas pagrindas išvadai, jog paaiškėjo žymus konkrečių faktinių duomenų skirtumas“.

„Ikiteisminio tyrimo pradėjimas yra tikėtinos informacijos apie galimai padarytą nusikalstamą veiką buvimas,– nutartyje atsisakyti atnaujinti procesą dėl esą naujai paaiškėjusių aplinkybių nurodė teisėjų kolegija. – Ikiteisminio tyrimo stadijoje apie veiką gali būti daromos tik preliminarios išvados ir tik teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, priimtame sprendime gali konstatuoti, kad baudžiamojo įstatymo uždrausta veika tikrai buvo padaryta. Nagrinėjamu atveju ikiteisminis tyrimas nėra baigtas ir nėra nustatyta jokių aplinkybių, kurios būtų iš esmės skirtingos, nuo tų, kurios buvo žinomos bylos nagrinėjimo iš esmės metu“.

Pasak teismo, šiuo metu egzistuoja tik prielaida, kad atlikus ikiteisminį tyrimą dėl galimai padarytos nusikalstamos veikos, galės būti patvirtinti ar paneigti pareiškėjos argumentai dėl dokumentų klastojimo.

„Tačiau šiuo metu nėra jokių naujų aplinkybių ar įrodymų, kurie leistų paneigti teismų išvadas dėl civilinėje byloje ištirtų duomenų“, – nurodė teismas.

Teisėjų kolegija taip pat nurodė, kad padėties nekeičia ir prokuratūros sprendimas N. Veličkienę ikiteisminiame tyrime pripažinti nukentėjusiąja.

„Nukentėjusiojo statuso suteikimas asmeniui ikiteisminio tyrimo metu nereiškia, kad nusikalstama veika jam iš tikrųjų padaryta fizinė, turtinė ar moralinė žala, kadangi faktą, ar nusikalstama veika buvo padaryta, nustato teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą“,– pabrėžė Lietuvos apeliacinis teismas.

N. Veličkienė prašė atnaujinti procesą byloje, kurioje įsiteisėjusiu sprendimu teismas iš N. Veličkienės ir jos bendrovės solidariai „Compagnie Industrielle de Pelleteries C.A.“ yra priteisęs 445 tūkst. JAV dolerių skolos bei 76 tūkst. JAV dolerių – palūkanų. Kol bus padengtas įsiskolinimas, bus skaičiuojamos 6 proc. metinės palūkanos.

Tuo pačiu sprendimu kompanijai „MAYER&CIE AG“ teismas priteisė 4 mln. 778 tūkst. JAV dolerių skolos bei 600 tūkst. JAV dolerių palūkanų.

Prašydama atnaujinti procesą kailių karalienė teismui aiškino, kad užsienio bendrovės už prekes sąskaitas išrašė atgaline data – bendrovė „Nijolė ir partneriai“ buvo įregistruota 1999-ųjų rugpjūčio 16-ąją, tačiau nemažai sąskaitų išrašyta dar 1998-aisiais.

„Mes manome, kad sąskaitos yra suklastotos ir išrašytos atgaline data, prekių N. Veličkienė nėra gavusi, todėl ir neprivalo atsiskaityti“, – yra sakiusi N. Veličkienei atstovaujanti advokatė Danutė Puzirauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)