„R. Janutienė pažeidė kai kuriuos Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso straipsnius. Taip mano dauguma komisijos narių. Nei iš R. Janutienės, nei iš TV3 jokių papildomų paaiškinimų negavome. TV3 laikosi pozicijos, kad su mumis nebendradarbiauja“, – DELFI sakė komisijos pirmininkas Linas Slušnys.

Komisijos sprendimu, R. Janutienė pažeidė 8 ir 11 kodekso straipsnius. 8 str. apibrėžia, kad informacija turi būti renkama ir skelbiama tik etiškais ir teisėtais būdais. Pagal 11 str., norėdamas gauti informaciją, žurnalistas neturi informacijos šaltiniui daryti spaudimo ar siūlyti už ją atlyginti, taip pat piktnaudžiauti savo visuomeniniu statusu ir profesinėmis galimybėmis.

Žurnalistų etikos sargams dar gegužę R. Janutienę apskundė Policijos departamentas. Departamentui užkliuvo tai, kad rengdama reportažą apie mergaitės perdavimo motinai Laimutei Stankūnaitei dramą Garliavoje, R. Janutienė apstumdė Kauno komisarą A. Kaminską.

Kaip tuomet teigė policija, žurnalistė įsiveržė į policijos patalpas, darė spaudimą įstaigos vadovui, sudavė pareigūnui bei jį apstumdė.

R.Janutienė: kodeksuose nerašoma, kad negalima pašnekovo paliesti

Komisija pripažino, kad aš galiu paspausti Kauno policijos vadą. Tai jį tada reikia atleisti skubiai. Nes jei kiekvienas žurnalistas gali atėjęs paspausti policijos vadą, kam mums tokie vadai? Tada banditai gali iš jų virves vytis“, – juokaudama į žinią apie etikos sergėtojų sprendimą reagavo R. Janutienė.

R. Janutienė atkreipė dėmesį, kad po interviu komisaras su jokiu pareiškimu dėl padaryto poveikio nesikreipė. „Kreipėsi jo viršininkai ir jie rašo tuos skundus. Ponas A. Kaminskas man jokių pretenzijų neturėjo po interviu“, teigia R. Janutienė.

Laidų vedėjos manymu, LŽLEK ir šiuo atveju leido sau laisvai interpretuoti etikos kodeksą ir visą žurnalistų darbą reglamentuojančią teisinę bazę. „Manau, ši komisija skaičiuoja paskutines dieneles ir mėgino paskutinįkart atkreipti į save dėmesį. Kitas dalykas, didžioji komisijos narių dalis turėjo nusišalinti nuo tyrimo, nes prieš tai yra mėginę man daryti spaudimą, kad šios temos apskritai atsisakyčiau“, kalbėjo R. Janutienė, įsitikinusi, kad komisijos nariai šališki.

R. Janutienė mano,kad esminis dalykas – ne etikos kodeksas, o pati Garliavos istorija ir galimybė domėtis ja. „Dabar jie patį komisarą pastatė įlabai keistą padėtį. Jokiuose kodeksuose nėra parašyta, kad negalima pašnekovo paliesti. Kadangi jie taip laisvai interpretuoja, kyla kalbų, kad komisiją visai reikėtų naikinti“, dėstė žurnalistė.

DELFI primena, kad praėjusių metų gegužę LŽLEK nusprendė TV3 suteikti profesinės etikos nesilaikančios žiniasklaidos priemonės statusą. Dėl kai kurių priimtų sprendimų TV3 su LŽLEK bylinėjosi teismuose.

LŽLEK – viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų savitvarkos institucija, 15 komisijos narių skiria visuomeninės institucijos. Komisija rūpinasi žurnalistų profesinės etikos ugdymu, nagrinėja jų padarytus profesinės etikos pažeidimus, nagrinėja žurnalistų ir viešosios informacijos rengėjų ar leidėjų tarpusavio ginčus dėl Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso pažeidimų. Į LŽLEK gali kreiptis visi suinteresuoti asmenys.

Šiuo metu LŽLEK dar priklauso Inga Abramavičiūtė, Leonas Remeika, Aušvydas Belickas, Gražina Daukšaitė, Viktoras Trofimišinas, Artūras Matusas, Mindaugas Nastaravičius, Laima Abromaitytė, Sigitas Židonis, Zenonas Kiudulas, Ramutė Šimukauskaitė, Tautvydas Musteikis, Aldona Žemaitytė Petrauskienė, Aistė Žilinskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1940)