Nuomos pajamingumas rodo metinę investicinę grąžą, kurios gali tikėtis būstą įsigijęs asmuo. Rodiklis apskaičiuojamas vertinant metinių nuomos pajamų ir būsto kainos santykį.

„Rodiklis aktualus ne tik nuomojantiems ir žiūrintiems į būstą kaip į investiciją, bet ir perkantiems butą asmeniniam naudojimui. Jei buto nuomos pajamingumas aukštesnis nei būsto paskolos palūkanų norma, savininkas už jį per metus sumokės mažiau nei nuomininkas“, - aiškino „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Per mažos nuomos kainos arba pervertinti butai

Paskutiniu metu nuomos pajamingumas Lietuvoje augo. Tam įtakos turėjo pingantis nekilnojamas turtas ir kai kuriuose miestuose (Kaune, Klaipėdoje) augančios nuomos kainos.

Nors būsto nuoma gali pasirodyti patrauklus būdas gauti papildomų lėšų, visgi N. Mačiulis įspėja, kad kartu investicijos į būstą ir nuomą yra rizikingos: „Būstas – gana nelikvidus turtas, kurio kaina gali greitai keistis, o nefiksavus paskolos palūkanų irgi negalima tikėtis tik pastovių išlaidų“.

Pagal nuomos pajamingumo rodiklį taip pat galima nustatyti, ar būsto kainos nėra pervertintos. Kaip teigia N. Mačiulis, Vilniaus ir Kauno nuomos pajamingumas yra vis dar žemesnis nei praėjusių dešimties metų vidurkis: „Tai rodo, kad šiuose miestuose butų kaina yra atitinkamai 3,3 proc. ir 8 proc. aukštesnė nei jų vertė arba nuomos kaina atitinkamai yra per žema“.

Pasaulio kontekste Lietuvoje pajamingumas pakankamai žemas

Palyginus su pasaulio tendencijomis nuomos pajamingumo srityje Lietuva patenka prie prestižinių šalių, kuriose rodiklis yra labai mažas.

„Vengrijoje, Rumunijoje ar Lenkijoje nuomos pajamingumas yra aukštesnis. Jis aukštas yra tose valstybėse (Moldova, Ukraina), kur nuosavybės teisės yra nelabai gerai apsaugotos, kur nėra beveik užsienio investuotojų ir yra ribotos galimybės būstą įsigyti už skolintas lėšas“, - komentavo ekonomistas.

„Global Property Guide“ duomenimis, 120 kv. m. būsto prestižiniame rajone nuomos pajamingumas Moldovoje – 10 proc., Ukrainoje – 9,09 proc., Lietuvoje – 4,01 proc, Estijoje – 3,99 proc., Latvijoje – 3,23 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)