Padidinus elektros supirkimą iš kogeneracinių elektrinių, tai kilstelėtų šilumininkų pajamas, kas sykiu leistų mažinti šilumos tarifą. Tačiau už tai pasisakiusios sostinės valdančiosios partijos, prezidentės nuomone, rūpinasi verslo grupuotėmis ir jų kišenes siekia papildyti visų šalies gyventojų sąskaita. Mat padidintas elektros supirkimas iš šilumininkų esą reikštų elektros pabrangimą visos šalies mastu.

„Vertinu labai kritiškai. (...) Už tą pareiškimą balsavo A. Zuoko „Sąjunga Taip“, Socialdemokratai ir Darbo partija. Atkreipiu dėmesį, kad būtent šios trys partijos siūlo variantą, kad visų Lietuvos žmonių elektros energijos kainos pakėlimo sąskaita Vilniui, Kaunui ir dar dviem stambiems miestams būtų tiktai truputį atpiginta šiluma ir sudarytos sąlygos tų savivaldybių įmonėms turėti dar didesnį pelną. Visų Lietuvos žmonių elektros energijos kainos didėjimas reikš kai kurių savivaldybių kuruojamų įmonių didesnį pelną. Čia yra pasiūlymo esmė“, - žurnalistams antradienį sakė D. Grybauskaitė.

Ji taip pat paragino gyventojus gerai susimąstyti prieš rinkimus – vėlgi išskirdama minėtas tris partijas.

„Kartoju: už tai balsavo A. Zuoko „Taip“, Socialdemokratai ir Darbo partija. Ir labai noriu atkreipti visų mūsų žmonių dėmesį. Labai įdėmiai eikit ir balsuokit už tuos, kurie jums žada, bet daro viską priešingai negu jūsų interesas“, - pareiškė prezidentė.

Šilumininkų pelną vadina „rubikoniniu“

Kalbėdama apie šilumos ūkį, D. Grybauskaitė nevengė ir epiteto „rubikoninis“, tiesiai užsimindama apie koncerną „Icor“ (buv. „Rubicon Group“), kurio įmonės dominuoja šilumininko viešuosiuose pirkimuose, o akcininkai tiesiogiai dalyvauja „Vilniaus energijos“ valdyme.

D. Grybauskaitė pasiūlė naudoti savotišką ekonominį terminą – „rubikoninis“ „Vilniaus energijos“ pelnas.

Ji taip pat pažymėjo, jog nereikia didelių vilčių sieti su biokuru – bent jau tol, kol šioje rinkoje dominuoja „Icor“ kompanija „Bionovus“.

„Visiškai aiškiai matome dabar, kad „Icor“ įmonė tampa monopoliniu biokuro gamintoju, nori užimti pilnai pozicijas Vilniuje. O tai reiškia – monopolistas. Koks skirtumas, iš ko gamina energiją. Jeigu nebus konkurencijos, jeigu nebus galimybės prieiti nepriklausomiems, smulkesniems tiekėjams, kad ir deginant biokurą, žmonėms nuo to kaina tikrai nesumažės“, - teigė D. Grybauskaitė.

Ūkio ministro Rimanto Žyliaus konflikto su Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) prezidentė teigė nematanti.

„Konflikto nematau. Tai yra ūkio ministro ginčas su savivaldybe, kuri turėtų prižiūrėti „Vilniaus enegiją“ ir net nereikalauja, kad ji teiktų finansines ataskaitas dėl to, kaip ji veikia ir kokį pelną turi. Na, o VKEKK kalba tiktai apie metodikas ir įstatymo taikymą, kuris taip pat leidžia, deja, tą pelną neribotai didinti. Taigi pirmiausiai kalbėkime apie savivaldybės politikų atsakomybę. Jie leidžia savo valdomoms įmonėms lobti miesto žmonių sąskaita ir visiškai negalvoja apie žmonių interesus“, - sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentė pakartojo iš VKEKK pasigendanti iniciatyvų, kaip taisyti šilumos reguliavimą ir „užkirsti kelią nežabotam lobimui“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (787)