Prieš trejus metus paskolą namui pasiėmusi kaunietė Jolita Poželienė ja pernelyg nesirūpino. Keletą metų ji tiesiog tvarkingai mokėjo įmokas bankui. Tačiau vieną dieną ji kreipėsi į teisininkus. Profesionalams peržiūrėjus būsto paskolos sutartį moteris nesunkiai sumažino sutartyje numatytą banko maržą ir kiekvieną mėnesį sutaupo.

„Mano mėnesinis mokestis bankui sumažėjo apie 200-300 litų. Jeigu padauginsime iš 12 mėnesių ir iš 30 metų, gausime labai apvalią sumą“, – sakė J.Poželienė.

Finansų ekspertai sako, kad žmonės, imdami būsto paskolą, dažnai neapskaičiuoja galimybių: neatkreipiamas dėmesys, kad po kelių dešimtmečių reikės pinigų vaikų mokslams, pačių pragyvenimui išėjus į pensiją ir pan. Taip pat neįvertinama, kad ateityje palūkanos gali kilti, todėl įmokos suma bankui gali didėti net iki kelių kartų.

Taip esą yra todėl, kad žmonės per mažai domisi paskolomis. Pasak teisininkų, užtektų bent kartą per metus peržiūrėti sutartį.

„Vienas iš būdų yra dirbti su kredito sutartim, ją peržiūrėti kiekvienais metais, jei mato, kad banko marža nukrito, ją pasikeisti, eiti derėtis dėl banko maržos ar kitų sąlygų, gal net į kitą banką refinansuoti, jei mato, kad bankas siūlo geresnes sąlygas“, – sakė nepriklausomas paskolų ekspertas Marius Jansonas.

Ekspertai pataria vengti bent pagrindinių klaidų. Pavyzdžiui, gavus daugiau pinigų ir norint bankui paskolą atiduoti greičiau, reikėtų ne didinti mėnesinės įmokos dydį, bet trumpinti paskolos atidavimo laiką. Taip nepermokama palūkanų. Imant naują paskolą ekspertai pataria rinktis ne pagal pajamas leidžiamas maksimalias mėnesines įmokas, bet mažesnes. Likusius pinigus geriau investuoti.

Net ir saugios investicijos, tokios kaip terminuotieji indėliai, gali padengti bent dalį bankui mokamų palūkanų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)