„Lietuvos geležinkeliai“ aiškina, esą lokomotyvų modeliai, kurių vienas kainuoja 700-1050 Lt be pridėtinės vertės mokesčio (PVM), reikalingi bendrovės reprezentacijai. Išmaniųjų telefonų esą reikia kokybiškam įmonės funkcijų vykdymui, o namų kino sistemos – priemonė daug streso patiriantiems mašinistams atsigauti po sunkaus darbo.

Miniatiūriniai traukiniai – bendrovės pajėgumams parodyti

Lokomotyvų modelių pirkimo konkursą „Lietuvos geležinkeliai“ baigė pernai kovą. Centrinio viešųjų pirkimų portalo duomenimis, su bendrove „Zidex“ sudaryta sutartis už 35 tūkst. Lt.

„Lietuvos geležinkeliai“ DELFI informavo, jog už šiuos pinigus įsigyta 40 miniatiūrinių traukinių: 20 „Eurorunner“ lokomotyvų ER20CF modelių po 700 Lt be PVM ir dar 20 tokių pat modelių, sukabintų su platforminiais vagonais, ant kurių uždėti 4 konteineriai. Pastarųjų modelių kaina – 1050 Lt be PVM.

Anot valstybinės bendrovės, 87 kartus už tikruosius lokomotyvus mažesnių modelių prireikė „Lietuvos geležinkelių“ reprezentacinėms dovanoms.

„Modeliai įvairių vizitų metu yra įteikiami ypač aukšto rango asmenims, verslo partneriams. Tokiu būdu siekiama reprezentuoti akcinę bendrovę „Lietuvos geležinkeliai“, kaip galinčią gabenti krovinius moderniais lokomotyvais ir naujais vagonais. Modeliai įsigyti viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka. Vyko supaprastintas atviras konkursas, kurio metu ir buvo pasiūlytos tokios kainos“, - teigiama „Lietuvos geležinkelių“ DELFI atsiųstame komentare dėl viešųjų pirkimų.

Išmaniesiems telefonams – 34 tūkst. Lt be PVM

Tarp šiuo metu „Lietuvos geležinkelių“ vykdomų viešųjų pirkimų – ir konkursas, kuriame bendrovė siekia įsigyti 23 išmaniuosius telefonus. Jiems numatoma išleisti apie 34 tūkst. Lt be PVM (su PVM – apie 41 tūkst. Lt). Vienam aparatui vidutiniškai planuojama išleisti iki maždaug 1,8 tūkst. Lt su PVM.

Šiais aparatais esą naudosis įmonės vadovybė ir dažnai keliaujantys darbuotojai.

„Šie telefonai bus skirti dažnai į komandiruotes išvykstantiems bendrovės darbuotojams, specialistams kurių darbo specifika yra susijusi su įvairių geležinkelių objektų lankymu, vadovams. Siekiama, kad jų naudotojai nebūdami darbo vietoje galėtų naudotis elektroniniu paštu, specialiomis AB „Lietuvos geležinkeliai“ programomis, tokiomis kaip „Kontora“, „Krovinys“ ar „SAP“, taikomosiomis biuro programomis, pasiekti ir peržiūrėti reikalingus dokumentus“, - aiškina „Lietuvos geležinkeliai“.

Mašinistų stresą malšins namų kino sistemomis

Geležinkeliečių pinigai leidžiami ir vaizdo aparatūrai. „Lietuvos geležinkelių“ Radviliškio lokomotyvų depas šiuo metu vykdo konkursą 3 televizoriams ir 2 namų kino sistemoms įsigyti. Šios įrangos esą prireikė kovai su stresu, kurį patiria mašinistai.

„Įsigijus šią įrangą mašinistams ir jų padėjėjams bus rodoma vaizdinė mokymų medžiaga, įvairūs įvykiai bei situacijos, kita medžiaga, susijusi su darbų sauga. Lokomotyvų mašinistai ir jų padėjėjai reiso metu dažnai patiria stresą, jų darbe nuolat vyrauja nervinė psichinė įtampa. Atsižvelgus į psichologų rekomendacijas, planuojama televizorius ir namų kino sistemas naudoti ir kaip relaksacinę įrangą (bus įsigyjami relaksaciniai CD/DVD komplektai). Perkami 3 televizoriai bus naudojami Radviliškio lokomotyvų depe bei jam priklausančiuose Klaipėdos ir Bugenių cechuose. Perkamos 2 namų kino sistemos bus skirtos Radviliškio lokomotyvų depui bei jam priklausančiam Klaipėdos cechui“, - teigia „Lietuvos geležinkeliai“.

Planuojama, kad kiekvienas televizorius kainuos po maždaug 2 tūkst. Lt, o viena namų kino sistema geležinkeliečiams atsieis apie 1,5 tūkst. litų.

A. Štaras: su valdyba šie pirkimai nederinti

Arūnas Štaras
„Lietuvos geležinkelių“ valdybos pirmininkas, susisiekimo viceministras Arūnas Štaras DELFI teigė, esą geležinkeliečiai valdybai nepranešė apie lokomotyvų modelių, išmaniųjų telefonų ir namų kino sistemų pirkimą. Vis dėlto politikas pabrėžė, kad įmonė dirba gerai ir pelningai.

„Valstybinė įmonė pelninga, turi iš ko pirkti. Jinai nėra ta, kuriai trūksta pinigų. Ar konkrečiai reikia namų kino ir išmaniųjų telefonų – bijau pasakyti. Iki mūsų tokie pirkimai neateina: nei iki valdybos, nei iki ministerijos“, - kalbėjo A. Štaras.

Paklaustas, kaip vertina tokius pirkinius, „Lietuvos geležinkelių“ valdybos pirmininkas neslėpė, jog pats namų kino sistemoms pinigų neleistų.

„Be kiekvieno daikto galima apsieiti. Bet kiekviena įmonė turi savo veiklos planus: kiek ji skirs darbo sąlygoms gerinti, ryšių kokybei užtikrinti ar dalyvauti kažkokiose parodose ir t.t. (...) Jeigu per mane eitų prašymai – ar reikia pirkti šiais metais, ar nereikia, tikrai paprašyčiau, kad tai būtų pagrįsta. Ir galbūt namų kino sistemos ar kiti dalykai galbūt būtų pakeisti kuo tai kitu. Tuo, kas iš tikrųjų tą stresą lokomotyvų mašinistams nuima. Tikrai neturiu ypatingo noro ginti, kad tie dalykai buvo patys būtiniausi. Gal tikrai galima buvo be jų apsieiti“, - reziumavo A. Štaras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)