Kaip portalui regnum.ru pasakojo vienas maršrutinio taksi vairuotojas, laisvalaikiu važinėjantis į Baltarusiją pigesnių degalų, dėl valiutų krizės degalai tapo pigesni nei buvo anksčiau.

„Seniau mes tiesiog pirkdavome kurą Baltarusijoje, perveždavome jį į Lietuvą, supildavome pardavėjams ir vėl kartodavome ratą. Kai dolerį atrišo (nuo rublio), tapo naudinga jį pirkti Lietuvoje stabiliu kursu, tada važiuoti su doleriais į Baltarusiją, ir parduoti jį beprotišku kursu. Už gautus pinigus perku degalus, kurie dar nepabrango. Tokiu būdu gaunu dvigubą pelną’, - teigė pašnekovas.

Pasak jo, dabar, kai Baltarusijoje suprato šią schemą, tapo sunkiau, nes kai kurie prekeiviai supratę, kad prieš juos ne baltarusis, pradeda siūlyti mažesnį kursą.

„Pas mus neseniai vienas kolega nuvažiavo į Baltarusiją su doleriais, juos ten išsikeitė ir nusipirko degalų. Tada mes čia iš jo juokėmės, kad perskaičiavus kuro kainą, pas jį dolerio kursas gavosi 2,07 Lt už dolerį, nors oficialus kursas daug aukštesnis. Tačiau jis vis tiek nepralošė, kadangi pas mus benzino kaina du kartus didesnė, tai pinigus jis atgavo, tačiau galėjo uždirbti daugiau”, - pasakojo jis.

Šią schemą DELFI patvirtino ir kitas degalų prekeivis, pastaruoju metu besiverčiantis pigesnių degalų pervežimu iš Baltarusijos į Lietuvą.

Pasak jo, taip išsikeitus valiutą, litras dyzelino tekainuoja 1,5 Lt, kai litras dyzelino Lietuvoje kainuoja 4,2-4,3 Lt, o jis iš vieno reiso uždirbantis po 300-400 Lt. Laimi ne tik perkantys degalus, bet ir kitas prekes, kurios pagamintos Baltarusijoje. Esą baltarusišką traktorių „Belarus” galima nusipirkti ir už 20 tūkst. Lt.

Primename, kad Baltarusijos centriniam bankui nustojus reguliuoti rublio kursą dolerio atžvilgiu, dolerio kursas už rublį „juodojoje rinkoje” šoktelėjo iki 8 tūkst., nors nacionalinis bankas teigia, kad doleris turėtų kainuoti 4,5 tūkst. rublių.

Dėl valiutų svyravimo iš parduotuvių lentynų dingo importinės prekės, importuotojams vengiant nuostolių, o vietos gyventojams stengiantis apsaugoti santaupas perkant įvairias prekes.

Baltarusija tikisi stabilizuoti ekonomiką 3-3,5 mlrd. dol. kreditu iš Rusijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją