Dėl to nudžiugo krovininių automobilių vairuotojai iš Lietuvos. Lengvųjų mašinų vairuotojai apribojimo sako nė nepajutę – eilės pasienyje tįsta kas valandą, praneša LTV „Panorama“.

Raigardo-Pervalkos pasienio kontrolės punkte sieną per parą kerta
beveik 300 vilkikų ir vos ne pusė tūkstančio lengvųjų mašinų. Visi į Baltarsusiją esą važiuoja tuščiais kuro bakais, o grįžta – pilnais.

„Lietuvoje didelė bedarbystė ir visi stengiasi važiuoti kuro. Ne paslaptis, koks kainų skirtumas,tai ir važiuoja žmonės“, – sako Gintaras Jurčiukonis, Varėnos rinktinės Raigardo pasienio kontrolės punkto pamainos viršininkas.

„Pagrindinis krovininių transporto priemonių srautas yra iš Lenkijos. Talpos, kiekis gali laviruoti nuo 1000 iki 1500 litrų dyzelino, tai priklauso nuo standartinių kuro bakų, sumontuotų gamintojo“, – teigia Artūras Zubienis, Vilniaus teritorinės muitinės Raigardo kelio posto pamainos viršininkas.

Važiuojančiųjų baltarusiškų degalų nesumažėjo ir antradienį, kai paskelbta, kad pasienio degalinėse dyzelino vienu kartu bus parduodama ne daugiau kaip 100 litrų.

Lietuvos vairuotojų apribojimas neišgąsdino.

„Pas mane tiek net netelpa. Vežu 90 litrų. Bakas 80 litrų, plius kanistras 10 litrų. Čia riboja daugiau krovinines“, – sakė kalbintas vairuotojas.

Apribojimų baltarusiai ėmėsi, nes degalų pardavimas pasienyje esą išaugo šimtais procentų. O tai galėjo sumažinti vietinių gyventojų aprūpinimą jais ir sutrukdyti siekiams padidinti naftos perdirbėjų eksportą. Kodėl apribojimai atšaukti – neaiškinama.

Kaimyninės šalies degalinėse litras dyzelino kainuoja apie 2,30 Lt. Degalinėse prie magistralinių, ir baltarusiškais rubliais. Apribojimas vienam klientui leisti nusipirkti 100 litrų dyzelino galiojo vos vieną parą. Šiandien visi perka kam kiek reikia.

„Baltarusijoje piluosi apie 200–250 litrų dyzelino, Rusijoje – apie 1000 litrų. Lenkijoje dyzelinas brangesnis 60-čia procentų“, – sakė LTV „Panoramos“ kalbintas lenkas.

Palyginti su kainomis Lietuvoje, Baltarusijoje dyzelinas, skaičiuojama, pigesnis 50-čia, o benzinas – 40-čia proc.