Vilniaus savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“ su užsienio kompanija „Emtest“ sudarė vieningos informacinės sistemos e. bilieto programai Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje įdiegimo, paleidimo ir priežiūros sutartį. Jos vertė – kiek daugiau kaip 4,28 mln. Lt.

Vilniaus e. bilietas galios ir Kaune bei Klaipėdoje. Tik neaišku, kada

Kaip DELFI teigė „Susisiekimo paslaugų“ projekto vadovas Mindaugas Žironas, ši suma nėra visiškai nauja papildoma investicija – esą kiek išaugo lėšų poreikis, ir vietoj 2,6 mln. Lt teks išleisti 4,28 mln.

„Tai yra ta pati sutartis, apimanti pačią sistemą, jos palaikymą po įdiegimo ir PVM. Detalizuojant: pati sistema ir jos įdiegimas – 2,6 mln., 0,9 mln. kainuotų jos palaikymas 4 metams, plius PVM – ir susidaro jūsų minima suma“, - aiškino M. Žironas.

Jis patvirtino, kad užsienio kompanija įpareigota sukurti sistemą, leisiančią vieno didmiesčio e. bilietu naudotis visuose trijuose didžiausiuose šalies miestuose. Tačiau kada tokia galimybė atsiras – esą sunku prognozuoti.

„Taip, bendrovei yra toks įpareigojimas sukurti vieningą atsiskaitymo sistemą ir ji tai padarys, tačiau ar tokia sistema greitu laiku veiks tarp miestų – labiau politinio susitarimo tarp miestų klausimas. Bet kokiu atveju, tam būsime pasiruošę“, - tęsė M. Žironas.

Pasak jo, be „Emtest“ pavestų darbų e. bilieto sistema negalėtų pilnai funkcionuoti. „Dabartinė e. bilieto sistema pilnai negali veikti, kol nebus užbaigtas pastarasis projektas. Jeigu turite omenyje vieningą atsiskaitymų sistemą tarp miestų, tai ji projekte sudaro mažą darbų dalį, pagrindiniai darbai – Vilniaus e. bilietų sistemos tobulinimui ir užbaigimui“, - kalbėjo projekto vadovas.

4,28 mln. Lt – dar ne viskas?

Paklaustas, ar ši investicija jau paskutinė, pašnekovas teigė negalįs to pažadėti, mat e. bilieto sistemą reikia ne tik užbaigti, bet ir išlaikyti bei tobulinti.

„Sistema nėra granitinis obeliskas – pastatei ir palikai ateinančioms kartoms. Kintant miestiečių poreikiams, atsirandant naujiems apmokėjimo už kelionę būdams – galimos papildomos investicijos. Bet kuriuo atveju – bus skaičiuojamas papildomų investicijų atsiperkamumas“, - svarstė M. Žironas.

Vilniuje nuo 2007 m. e. bilieto projektui išleista beveik 9 mln. Lt. Pridėjus šią sutartį su „Emtest“, projektas kainuos jau daugiau kaip 13 mln. Lt.

„Ar tai didelė suma - kitas klausimas. Talinas analogiškam projektui planuoja skirti 30 milijonų litų“, - pridūrė pašnekovas.

Pasiteiravus, ar daugiau nei 4 mln. Lt nėra per didelė prabanga, atsižvelgiant į Vilniaus mero Artūro Zuoko nuogastavimus, kad kitąmet miesto skola gali pasiekti milijardą litų, „Susisiekimo paslaugų“ atstovas teigė, kad investicijos privalo būti padarytos.

„Čia situacija tipinė Lietuvoje – vieni priinvestuoja daug negalvodami apie būsimus kaštus, o kiti gauna pylos, kad priversti investuoti papildomas lėšas, kad viską tvarkingai užbaigtų neprarandant pradinių investicijų. Vilniaus atveju, mūsų vykdoma sutartis užtikrina, kad nebus prarasti jau investuoti 9 milijonai (kurie buvo išleisti perkant įrangą transporto priemonėse). Projekto finansavimui lėšų iš savivaldybės biudžeto nebuvo skirta, jis bus finansuojamas įmonės lėšomis. Lėšos projektui finansuoti yra suplanuotos įmonės biudžete“, - reziumavo M. Žironas.

DELFI primena, kad pabaigus e. bilieto projektą sostinėje pagaliau turėtų būti prieinamos visos nuo 2007 m. žadėtos funkcijos: papildymas internetu, veikęs, bet nutrūkęs dėl projektą vykdžiusios įmonės bankroto, taip pat mieste turėtų atsirasti 250 vietų, kuriose vilniečiai ir miesto svečiai galės papildyti visų rūšių e. bilietus; šios sistemos galimybės esą leis e. bilietą integruoti ir į e. miesto kortelę bei moksleivio ir studento pažymėjimus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją