Įspūdinga paroda skirta prieš 25-erius metus įsikūrusio stendinio modeliavimo klubo „Sparnai 72“ jubiliejui pažymėti. Beje, skaičius 72 klubo pavadinime figuruoja neatsitiktinai – būtent 1:72 mastelio modeliai demonstruojami parodoje.

„Džiugu, jog stendinio modeliavimo entuziastų skaičius Lietuvoje auga – pirmojoje parodoje eksponavome 330 lėktuvų modelių, o antrojoje – jau 674. Kiek tiksliai bus šįkart, kol kas neaišku – suskaičiuosime tik parodai prasidėjus, nes jau yra beveik 700, o modeliai vis dar važiuoja“, - sakė muziejaus direktorius Remigijus Jankauskas.

Į parodą modeliai keliauja iš 17 Kauno, Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio, Mažeikių, Ukmergės modeliuotojų kolekcijų. Daugiausia modelių – daugiau kaip 200 – pateikė kaunietis Žymantas Valionis su sūnumi Šarūnu.

Populiariausi – II-ojo pasaulinio karo ir šiuolaikiniai kariniai lėktuvai, taip pat parodoje bus galima pamatyti ir abi transatlantines „Lituanicas“, dabartinius Lietuvos karinių oro pajėgų bei šalies erdvę saugančius NATO karinius lėktuvus.

Kokybiškai pagaminti lėktuvo modelį reikia turėti ne tik kantrybės, kruopštumo ir specifinių žinių, bet ir nemažai laiko – skaičiuojama, kad vienam lėktuvo modeliui, priklausomai nuo jo dydžio, prireikia nuo vieno iki dviejų mėnesių vakarų. Būtent „vakarais“ ir „laisvalaikiu“ neretai matuojamas prie modelių surinkimo praleistas laikas.

Daugelis šių modelių sukurti iš gamyklinių plastikinių modelių rinkinių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją