Dar prieš kelias dienas šimtai lengvųjų automobilių kertančių Lietuvos–Rusijos sieną rikiavosi gatvėje. Sunkiasvoriai automobiliai į eilę stojo ant pagrindinio kelio link Kybartų. Dabar keliai tušti – visi automobiliai, kertantys sieną, savo eilės laukia automobilių stovėjimo aikštelėje.

Devynerius metus aikštelėje laukiantys eilės išvykti į Kaliningrado sritį vairuotojai privalėjo susimokėti privačiai bendrovei, kuriai Vilkaviškio rajono savivaldybė buvo išnuomojusi žemę.

Prieš pusantrų metų Susisiekimo ministerija nusprendė, esą mokesčiai imami neteisėtai, todėl automobilių vilkstinė vėl rikiavosi gatvėse.

Dabar Pasienio kontrolės punktų direkcijai perduotame terminale vairuotojams mokėti nereikia.

„Normaliai, nereikia mokėt mokesčių ir gerai“, – padėtį apibūdino vairuotojas iš Lietuvos.

„Kai ant kelio stovėjome, buvo blogai.Terminale geriau, atvažiuoji, ir gali ramiai ilsėtis“, – teigė vairuotojas iš Rusijos.

„Čia atvyksti, stoji į eilę, gauni taloną, jeigu reikia – miegantį prikelia ir gali ramiai važiuoti per sieną. Niekas nelenda be eilės, nesibara“, – kalbėjo kitas vairuotojas.

Spūstys gatvėse ir pagrindiniame kelyje sunkino transporto srautų reguliavimą, kėlė papildomų rūpesčių ne tik krovininio transporto vairuotojams, bet ir gyventojams.

„Labai buvo nedrausmingi lengvųjų automobilių vairuotojai. Ir žmonės kentėjo, nes savo reikalus jie ėjo atlikti į daržus pas žmones naktimis. Apšvietimą visą turėjome įjungti tamsiu laiku, be to, jie labai šiukšlindavo. O dabar sumažės išlaidos seniūnijai“, – tvirtino Vilkaviškio rajono Kybartų seniūnas Audrius Balbierius.

Pasienio kontrolės punktų direkcijai perėmus žemės sklypus iš uždarosios akcinės bendrovės „Vildega“,teisminiai ginčai su verslininku nesibaigė.

„Aikštelė, kaip žemė, priklauso mums, tačiau statinys, kuris atsirado toje aikštelėje privačiomis lėšomis, priklauso Gražuliui, ir dėl jo vyksta dabar teisiniai ginčai, kadangi yra tam tikrų nuomonių, kad ne visiškai buvo teisėtai sutartis sudaryta tarp savivaldybės ir Gražulio“, – aiškino Pasienio kontrolės punktų direkcijos direktorius Arnoldas Tvaronavičius.

„Klausimai, kuriuos dar reiks išspręsti, tai būtent dėl kai kurių statinių, kurie savivaldybei pavaldūs“, – sakė Vilkaviškio rajono tarybos narys, buvęs mero patarėjas Algimantas Mackevičius.

Kybartuose, kaip ir dar dviejuose pasienio kontrolės punktuose, eiles reguliuoja konkursą laimėjęs „Ekskomisarų biuras“. Bendrovės paslaugos kas mėnesį viename punkte valstybei atsieina apie 20 tūkst. litų.