• Užkliuvo ne tik žentas

    J. Biržiškis „Lietuvos geležinkelių“ generaliniu direktoriumi dirbo nuo 2000 metų, jo darbo sutartis pasibaigs kitą trečiadienį. „Lietuvos geležinkelių" valdybos posėdyje taip pat buvo apsvarstytas klausimas dėl akcinės bendrovės „Lietuvos geležinkeliai" generalinio direktoriaus rinkimų. Valdyba į šį postą išrinko Stasį Dailydką, kuris pradės eiti generalinio direktoriaus pareigas nuo kito trečiadienio.

    Pastaruosius ketverius metus S. Dailydka dirba „Lietuvos geležinkeliuose“ Keleivių vežimo valdybos viršininku.

    J. Biržiškis apie svarstymus pasitraukti iš pareigų pareiškė praėjusią savaitę, pasklidus informacijai, kad „Lietuvos geležinkelių” skelbtą konkursą laimėjo konsorciumas, kurio vienai įmonių vadovauja jo žentas Rolandas Ragaišis.

    „Aš savo žento iš biografijos neištrinsiu. Yra du sprendimai: galiu likti darbe arba išeiti", - tada sakė „Lietuvos geležinkelių" vadovas, tačiau griežtai atmetė bet kokius kaltinimus, kad žento vadovaujamos įmonės dalyvavimas konsorciume ir nulėmė konkurso baigtį.

    Anot „Lietuvos geležinkelių“ suteiktos informacijos, praėjusių metų pavasarį paskelbtą konkursą dėl geležinkelių linijų atstatymo ir modernizavimo darbų pirkimo konsorciumas „JK grupė“ (kurio vienai įmonių vadovauja J. Biržiškio žentas R. Ragaišis) laimėjo, nes jo pasiūlymas atitiko visus konkurso dokumentų reikalavimus.

    Kitos konkurse dalyvavusios rangovų grupės „ETRC II“ pasiūlymas esą turėjo esminių trūkumų.

    Konsorciumas „ETRC II“ praėjusių metų liepą dėl konkurso rezultatų kreipėsi su ieškiniu į teismą, prašydamas pripažinti konkurso rezultatus negaliojančiais.

    Tuo pat metu, remiantis „Lietuvos geležinkelių“ pateikta informacija, „ETRC II“ buvo pateikęs ieškinius dėl dar dviejų „Lietuvos geležinkelių“ vykdytų konkursų.

    Be to, vienas konsorciumo dalyvis pateikė skundą ES Bendrosios rinkos ir paslaugų generaliniam direktoratui, kuriame išdėstė įtarimus dėl galimo ES teisės nuostatų pažeidimo vykdant viešuosius pirkimus.

    Metų pabaigoje šis konsorciumas esą atsisakė visų „Lietuvos geležinkeliams“ pateiktų ieškinių, tačiau tai nesustabdo ES institucijose pradėto nagrinėjimo.

    Tačiau, „Lietuvos geležinkelių“ atstovų teigimu, Europos Komisija galutinio sprendimo, ar pradėti oficialią pažeidimo tyrimo procedūrą, dar nėra priėmusi, ir tikimybė, kad toks tyrimas bus pradėtas, mažėja.

    Jeigu būtų pradėta oficiali pažeidimo tyrimo procedūra, nustatyti pažeidimai ir jie neištaisyti, Europos Teisingumo teismas Lietuvos Respublikai galėtų skirti baudas.

    Užkliuvo ne tik žentas

    Praėjusią savaitę premjeras Algirdas Brazauskas interviu žinių radijuje pareiškė, kad ES institucijos „Lietuvos geležinkelių“ konkursu susidomėjo ne dėl to, kad J. Biržiškio žentas vadovauja vienai laimėjusio konsorciumo įmonių, o dėl to, kad vienos iš įmonių valdyboje dirba Susisiekimo ministerijos pareigūnas.

    DELFI žiniomis, ES institucijoms užkliuvo būtent „Lietuvos geležinkelių“ Infrastruktūros priežiūros valdybos pirmininkas Algirdas Panavas.

    Jis buvo ir viešųjų pirkimų komisijos narys, ir dukterinės „Lietuvos geležinkelių“ bendrovės – UAB „Gelmagis“ - valdybos pirmininkas. Jis buvo paskirtas ketverių metų kadencijai, kuri konkurso metu dar nebuvo pasibaigusi.

    UAB „Gelmagis“ priklauso konkursą laimėjusiam konsorciumui.

    Europos Komisijai kilo įtarimas, kad, esant tokiai situacijai, kai vienas iš viešųjų pirkimų komisijos narių dalyvauja dukterinės bendrovės valdyme, jis galėtų daryti įtaką kitiems komisijos nariams, kiltų interesų konfliktas.

    Tačiau Europos Komisijai esą buvo atsakyta, kad tokia situacija pagal Lietuvos įstatymus interesų konflikto nesukelia.

  • Šaltinis
    Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
    www.DELFI.lt
    Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją